x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget E-book, cu timiditate

E-book, cu timiditate

de Alexandru Radescu    |    26 Iul 2008   •   00:00
E-book, cu timiditate

Cărţile în format digital au şi ele un dispozitiv de stocare dedicat: e-book. Între "coperţile" acestui gadget pot intra cîteva sute de cărţi, iar, dacă foloseşti un card de memorie, e loc şi de muzică sau imagini.

Cărţile în format digital au şi ele un dispozitiv de stocare dedicat: e-book. Între "coperţile" acestui gadget pot intra cîteva sute de cărţi, iar, dacă foloseşti un card de memorie, e loc şi de muzică sau imagini. Noua versiune de e-book Reader se vinde în Marea Britanie la pachet cu mai multe cărţi, printre care şi… "Dracula".

 
Încet-încet, lectura "de metrou" s-a mutat pe PDA. Totuşi, ecranul mic, tehnologia LCD nu prezintă o opţiune fericită pentru cei care nu vor să mai care după ei cărţi tipărite. Cea mai bună tehnologie în acest sens se dovedeşte a fi hîrtia electronică

(e-paper). Ochii nu mai obosesc aşa de repede, consumul de energie este redus considerabil, iar tehnologia folosită poate fi aplicată în multe alte domenii de activitate.

Deşi au ceva prezenţă pe piaţă, gadget-urile cu hîrtie electronică (e-book) nu au reuşit să se impună. În Europa, modelul Reader de la Sony este prezent pe o singură piaţă, varianta îmbunătăţită urmînd să fie disponibilă de la toamnă în Marea Britanie. Iar singurul concurent pentru Reader, deocamdată, este modelul Kindle, produs de Amazon. De altfel, cele două dispozitive se "bat" de anul trecut pe piaţa americană. Nici preţurile nu diferă, situîndu-se între 350 şi 360 de dolari.

 

READ&GO. În Franţa, Orange a oferit spre testare, timp de două luni, dispozitivul e-book Read&Go. Mai multe ziare din Franţa au furnizat, prin reţeaua operatorului, ştiri pe suportul mobil al hîrtiei electronice (e-paper). Prin Read&Go, utilizatorul a avut la terminal cu conexiune 3G ¾i Wi-Fi. În fiecare zi putea fi descărcat conţinut din publicaţiile Le Monde, Le Parisien, Les Echos, L’Equipe şi Télérama, inclusiv ştiri de ultimă oră. Read&Go are o capacitate de stocare de 1 GB, spaţiul permiţîndu-i să conţină şi de 30 de cărţi în format electronic (beletristică, benzi desenate etc.). La test au participat, în perioada mai-iunie, 150 de persoane.

 

Pachet cu "Dracula"

Noul model de e-book, Sony Reader, distribuit prin librările Waterstone’s din Marea Britanie, va conţine un CD cu 100 de cărţi "clasice", printre care "Dracula" (Bram Stoker),  "Marile Speranţe" (Dickens), "Mîndrie şi Prejudecată" (Jane Austen), "20.000 de leghe sub mări" (Jules Verne). Dispozitivul va fi comercializat din luna septembrie, iar preţul la precomenzi este de 250 de euro. Reader are un ecran de 6 inci, poate citi documente word, PDF-uri, imagini, dar şi fişiere în format mp3. Capacitatea de stocare poate fi mărită prin carduri de memorie: fie Memory Stick Duo, fie SD. Durata de viaţă a bateriei permite "răsfoirea" a 7.500 de pagini. Reader se poate conecta la calculator prin USB.

×
Subiecte în articol: IT e-book