x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Enciclopedie gratis pe Internet, in romana

Enciclopedie gratis pe Internet, in romana

15 Dec 2004   •   00:00

In enciclopedia on-line Wikipedia exista in prezent 10.189 de articole in limba romana. Nu exista "autoritati" care sa supervizeze articolele. Oricine poate posta un material nou si este liber sa vina cu adaugari la un text existent.


ALEXANDRU RADESCU

MODERNITATE. Intr-o lume invadata de continut digital, hartiile raman in urma
Wikipedia.org este o enciclopedie libera, scrisa in mai multe limbi, creata de voluntari din toata lumea. Oricine poate edita in paginile "dictionarului on-line" (in masura in care detine informatii), in orice moment ("wiki" inseamna "rapid" in hawaiana). Din pacate, modalitatea "tehnica" de editare este destul de incalcita si iti trebuie ceva mai multa rabdare sa parcurgi toate casetele lamuritoare (http://ro.wikipedia.org). Utilizatorii construiesc articole pe baza editarilor reciproce ale materialului, lucrand impreuna prin metoda punctului de vedere neutru si articolele incorect editate sunt corectate repede de alti contribuitori.

VARIANTA ROMANEASCA. Dupa cum ne-a precizat unul din administratorii Wikipedia in limba romana, Bogdan Stancescu, primele contributii masive la varianta romaneasca au inceput in iulie 2003.

Intre 31 octombrie si 30 noiembrie 2004, Wikipedia in limba romana a inregistrat cea mai mare crestere dintre toate versiunile Wikipediei conform statisticilor, si anume una de 3.025%. Toate acestea ii confera locul 20 intre Wikipediile din intreaga lume. Articolul cu numarul 10.000 in Wikipedia romana a fost "Opera poetica lui Mihai Eminescu", postat sub pseudonimul Moby Dick.

Desi se folosesc pseudonime la postarea articolelor, se stie ca multi dintre voluntari sunt fie studenti, fie proaspat absolventi, ne-a mai declarat Bogdan Stancescu.

CRESTERE CONTINUA. Conform site-ului de auditare trafic Alexa.com, Wikipedia a depasit atat Britannica.com, cat si Encyclopedia.com ca trafic Internet (ambele fiind enciclopedii majore, recunoscute pe plan international). Graficele arata o crestere rapida, continua a numarului de articole postate pe site. Daca in februarie 2004 proiectul Wikipedia ajungea la 500.000 de articole in 50 de limbi distincte, pentru septembrie 2004 enciclopedia on-line acumulase deja 1.000.000 de articole. De retinut si faptul ca in ianuarie 2003, Wikipedia cuprindea 137.000 de articole in 22 de limbi. Tot continutul Wikipedia este acoperit de licenta GNU Free Documentation License ("Licenta GNU pentru Documentatie Libera").

Aceasta licenta asigura dreptul oricui de a folosi continutul Wikipedia in orice fel doreste, chiar si comercial, cu singurele conditii de a da mai departe acest drept in versiunile pe care le distribuie si de a credita contribuitorii proiectului respectiv Wikipedia ca sursa.

FUNDATIE
Proiectul Wikipedia a fost fondat de antreprenorul internet Jimmy Wales si filozoful Larry Sanger in ianuarie 2001. Pe 20 iunie 2003 a fost creata fundatia nonprofit Wikimedia Foundation pentru a gestiona si a fonda operatiunile Wikipedia, proiectul Wiktionary (un dictionar multilingual la ro.wiktionary.org), proiectul Wikiquote (un compendiu de citate faimoase la ro.wikiquote.org) sau proiectul Wikibooks (o colectie de carti in format digital, creata in special pentru elevi si studenti la ro.wikibooks.org).

LIPSURI
"Din pacate, pentru varianta romaneasca a enciclopediei on-line Wikipedia, nu prea exista persoanele care sa intervina si sa propuna modificari la articolele postate, asa cum se intampla in alte parti"
Bogdan Stancescu, administrator Wikipedia in limba romana
×
Subiecte în articol: IT wikipedia