x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Energia solară, secretul succesului mobilităţii

Energia solară, secretul succesului mobilităţii

de Cristian Ionescu    |    13 Iun 2009   •   00:00
Energia solară, secretul succesului mobilităţii

În ultima vreme, energia solară, singura formă inepuizabilă de energie, tinde să fie folosită tot mai mult în industria de IT&C. Fie ca măsură de reducere a costurilor, tendinţă, sau protejarea planetei, producătorii de echipamente au început să-şi sporească atenţia şi investiţiile în domeniul "Eco".



Producătorul spaniol de computere iUnika, cunoscut mai ales prin încercarea de a dezvolta sisteme mobile de calcul ieftine (low-cost), a anunţat lansarea primului netbook alimentat în totalitate de panouri solare, montate pe partea din spate a ecranului. GYY, numele dat de producător noului netbook, a fost construit cu o configuraţie minimală, astfel încât să se reducă nevoia de energie a sistemului. În plus, carcasa laptopului este confecţionată din bioplastic şi alte materiale biodegradabile, derivate din celuloză. Utilizatorii au la dispoziţie doar 128 MB RAM şi un hard-disk de 64GB.  Netbook-ul, care cântăreste 700 de grame, este dotat cu un procesor de 400 MHz, suficient pentru susţinerea unei variante mai vechi de Windows sau Linux. Dimensiunea display-ului este de 8 inci, cu o rezoluţie de 800x480. Laptopul va fi lansat în iulie, preţul anunţat de iUnika fiind de 140 de euro.

GEANTĂ
Poate că panourile solare cu care este dotat notebook-ul nu sunt destul de eficiente sau poate că trebuie să lucrăm un timp mai îndelungat şi avem nevoie de o sursă suplimentară de energie. Răspunsul poate fi oferit de Voltaic, cu Generator Laptop Bag, o geantă de laptop dotată cu 9 panouri solare octogonale, capabilă să găzduiască un laptop cu ecranul de până la 16 inci. Geanta are un acumulator încorporat de patru celule, ce poate fi încărcat fie cu încarcătorul din dotare, fie de la panoul solar al genţii. Cinci ore de soare puternic sunt suficiente pentru a încărca complet bateria. În plus, un led de pe mâner, arată când geanta "fură" energie de la soare. De asemenea, se pot alege până la 4 tipuri de voltaje, în funcţie de ce gadget e pus la încărcat, doar apăsând un buton de selecţie de pe acumulator. Preţul genţii este de 350 de euro.

TELEFON

Şi dacă tot avem un notebook solar, de ce să nu folosim şi un telefon mobil solar. Samsung lansează primul său celular care funcţionează pe baza energiei solare, modelul Crest Solar (E1107). Telefonul oferă posibilitatea de a încărca acumulatorul de 800 mAh, atunci cand ne confruntăm cu lipsa şi instabilitatea surselor de electricitate, în special în zonele rurale. E1107 are capacitatea de a oferi un timp de convorbire cuprins între 5 şi 10 minute, prin încărcarea solară timp de o oră. Va fi disponibil şi în România, de la toamnă, la preţ de 250 de lei.

Sistem audio

Dispozitivele solare pe care le putem lua cu noi într-o vacanţă nu se opresc aici. După geantă, netbook şi telefon mobil, putem să punem în bagajul de vacanţă şi un sistem audio. Boxele Gramo, un concept creat de designer-ul Pekka Salokannel, sunt dotate cu trei straturi de celule fotovoltaice. Panourile alimentează un set de baterii interne şi sunt complet pliabile. Pot fi ataşate unui laptop, iPod sau unui PC clasic şi vor fi accesibile publicului spre sfârşitul verii.

×
Subiecte în articol: high-tech