x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Eşecul pe piaţa smartphone duce la schimbare de director la Nokia

Eşecul pe piaţa smartphone duce la schimbare de director la Nokia

20 Iul 2010   •   00:00

Nokia caută un nou director general, după ce actualul manager, Olli-Pekka Kallasvuo, nu a reuşit să asigure grupului finlandez o poziţie solidă pe piaţa smartphone-urilor.



"Îşi doresc serios să facă o schimbare (membrii Consiliului de Administraţie ­ n.r.), trebuie să ia o decizie până la sfârşitul lunii iulie", a declarat pentru Wall Street Journal o sursă apropiată situaţiei.

Deşi continuă să fie cel mai mare producător de telefoane mobile din lume după vânzări, Nokia nu a reuşit să ţină pasul cu rivalii de pe piaţa smartphone-urilor, dominată de nume precum Apple sau Goole, prin sistemul de operare Android.

Eşecul Nokia pe segmentul telefoanelor inteligente, cel mai productiv din punct de vedere al marjei de profit, a afectat puternic compania.

Acţiunile grupului au crescut azi în Europa cu peste 3% datorită zvonurilor privind înlocuirea directorului general.
Reprezentanţii Nokia au refuzat să comenteze informaţiile, pe care le califică drept zvonuri şi speculaţii.

Compania a purtat deja discuţii cu "CEO-ul unei importante companii high-tech din SUA", însă acesta nu a dorit să se mute în Finlanda, conform WSJ, preluat de Mediafax. Nokia a mai intervievat cel puţin încă un director general al unei companii din America.

Kallasvuo a preluat conducerea Nokia în anul 2006, înainte ca Apple să lanseze primul model de iPhone, stabilind un nou standard pentru piaţa telefoanelor inteligente. Nokia a eşuat de mai multe ori în tentativele de a ajunge din urmă compania americană.

Rezultatele financiare pentru primul trimestru, prezentate în aprilie, s-au plasat sub estimările analiştilor, iar compania a hotărât o lună mai târziu să restructureze structura de management, înlocuind mulţi directori aflaţi pe posturi-cheie. Totodată, grupul a creat o divizie însărcinată exclusiv cu dezvoltarea de smartphone-uri. Tot atunci, Nokia a anunţat că va lansa o nouă gamă de astfel de telefoane în cursul acestui an.

Totuşi, în luna iunie, Nokia şi-a redus estimările privind profitul, acuzând, printre altele, şi competiţia dură din zona telefoanelor scumpe.

Nokia are o cotă de 40% pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, însă dominaţia grupului finlandez este în prezent asigurată de modelele mai puţin complexe, ieftine, cu marje de profit limitate.

Apple a devenit în trimestrul al treilea al anului trecut cel mai profitabil producător de telefoane mobile din lume, depăşind Nokia cu un profit de 1,6 miliarde de dolari, faţă de 1,1 miliarde de dolari la compania finlandeză. Nokia a produs în acea perioadă 108,5 milioane de telefoane, în timp ce Apple a vândut 7,4 milioane de unităţi.

Nokia îşi va prezenta joi rezultatele financiare pe trimestrul al doilea.

×
Subiecte în articol: special IT observator