Actiunile Facebook au inchis sub 29 de dolari, dupa o scadere de aproape 10% in sedinta de ieri de la New York, investitorii parasind in masa compania, ingrijorati de perspectivele de crestere pe termen lung si de declinul inregistrat de titlurile retelei de socializare, dupa listarea la 38 de dolari.
Facebook s-a depreciat pe piata Nasdaq cu pana la 10%, atingand un minim de 28,65 dolari pe actiune, si a inchis la 28,84 dolari pe unitate, in coborare cu 9,6%, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Reteaua de socializare a debutat pe bursa pe 18 mai, la 38 de dolari pe actiune, dupa ce a atras in oferta publica initiala 16 miliarde de dolari si si-a adjudecat o capitalizare de 104 miliarde de dolari, mai mult decat valoarea de piata cumulata a HP si Dell.
De atunci, compania a pierdut aproximativ 25 miliarde de dolari din capitalizare, suma echivalenta cu valoarea de piata a bancii de investitii Morgan Stanley, aranjorul principal al ofertei publice initiale a Facebook.
Analistii de pe Wall Street sunt ingrijorati ca Facebook va intampina dificultati in incercarile de a monetiza accesarile in numar tot mai ridicat de pe smartphone-uri si alte dispozitive mobile, desi are aproape un miliard de utilizatori la nivel mondial si domina spatiul retelelor de socializare online.
Unii analisti considera ca declinul de ieri al Facebook pe bursa a fost cauzat in principal de debutul la tranzactionare al optiunilor cu actiunile companiei, care permit investitorilor sa vanda sau sa cumpere titluri la un pret predeterminat.
"Faptul ca actiunea a scazut in prima zi de tranzactionare a optiunilor arata ca investitorii pariaza pe noi deprecieri sau ca isi cumpara contracte de asigurare. Investitorii ar putea dori sa pastreze actiunile, insa cumpara asigurare pentru a fi acoperiti in caz ca pretul continua sa scada", comenteaza un analist.
Un fond din Chicago pariaza pe scaderea cotatiei Facebook la 25 de dolari pana in septembrie.
"Valoarea de piata este un mare bluf. Mai este mult loc pentru scaderi. Actionarii din interior vor vinde actiuni pe 20 august, cand va expira primul embargo. Vor iesi pe piata multe actiuni, tot mai multe in urmatoarele luni", comenteaza presedintele Tavakoli Structured Finance din Chicago.
New York Times a readus recent in actualitate un zvon intens mediatizat in trecut, ca Mark Zuckerberg ar vrea sa dezvolte un smartphone Facebook. Analistii considera ca una dintre cele mai simple modalitati de a intra pe segmentul hardware-ului mobil ar fi preluarea companiei canadiene Research In Motion, dezvoltatorul Blackberry, care se confrunta cu dificultati in concurenta cu Apple si Google.
RIM a anuntat aseara ca a contractat bancile de investitii JPMorgan si RBC Capital Markets pentru a ajuta compania sa-si reevalueze strategia.