In viziunea copiilor, utilizatorii de computere sunt tineri, isteti, interesanti, creativi, arata bine, au prieteni, invata usor si au rezultate bune la invatatura. Sunt rezultatele unui studiu realizat de norvegieni.
|
PSIHOLOGIE. Pentru ca sunt mai atrasi de jocuri, baietii se "imprietenesc" mai usor cu computerul
|
INTERVAL. In scoala primara, baietii petrec mai bine de opt ore pe saptamana la calculator in afara scolii, in timp ce fetele petrec doar patru, potrivit studiului Competentele ITC ale elevilor si profesorilor, realizat in Norvegia.
Numarul de ore petrecut pe Internet este sensibil egal pentru ambele sexe: aproape doua ore si jumatate pe saptamana.
Pentru a vedea cum percep copiii computerul, cercetatorii i-au rugat sa se gandeasca la un utilizator tipic de computer si sa-l deseneze pe o foaie de hartie, incluzand toate detaliile care li se par relevante. Jumatate din fete nu au desenat un computer pe foaia de hartie, iar 60% au desenat utilizatorul cu spatele spre computer. Mai bine de 60% din baieti au desenat utilizatorul privind spre monitor.
INTERESE. Baietii au desenat doar utilizatori de gen masculin, in timp ce fetele au desenat cam in aceeasi proportie utilizatori de gen masculin si de gen feminin.
Citește pe Antena3.ro
PORTRETUL
|
O imagine mai exacta asupra portretului unui utilizator de computer a fost data de un chestionar distribuit elevilor. Din raspunsurile la intrebari rezulta ca elevii vad utilizatorul cam asa: este mai in varsta decat ei, placut ca infatisare, are prieteni, e creativ, interesant, istet, intelegator, tanar, invata usor si are rezultate bune la invatatura. Conform unui alt studiu realizat de Universitatea Stanford, baietii vad computerul ca pe un lucru recreativ, iar fetele asociaza calculatorul cu lucrul, munca. Aceste rezultate sunt legate strict de varsta subiectilor analizati. Rezultate ce isi au originea in faptul ca majoritatea jocurilor video au fost create pentru baieti si mai putin pentru fete, au explicat cercetatorii. Exista si jocuri care au prins mai mult la publicul feminin decat la cel masculin (precum Sims), insa acestea sunt doar cateva exceptii.
|