x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fondatorul Google cere Pentagonului să reacţioneze la adresa Chinei

Fondatorul Google cere Pentagonului să reacţioneze la adresa Chinei

24 Mar 2010   •   00:00

Serghei Brin, cofondator al Google, a făcut un apel către Guvernul SUA să ia atitudine în ceea ce priveşte cenzura internetului din China şi să trateze această problemă ca o prioritate, informează Media Guardian.

"Sper că vor face din asta (cenzura internetului în China, n.r) o prioritate. Problemele privind drepturile omului merită cel puţin la fel de mult timp ca şi problemele de comerţ, care sunt o prioritate în prezent. Sper că vor lua acest lucru în serios", a declarat Serghei Brin.

Administraţia Obama nu a acordat o importanţă foarte mare conflictului dintre Google, una dintre cele mai de succes companii din Statele Unite ale Americii, şi autorităţile chineze, sugerând că relaţia dintre cele două ţări este "suficient de matură pentru a trece peste diferenţele de viziune".

Totuşi, în opinia lui Brin, este esenţial ca administraţia americană să se ocupe de acest subiect, deoarece internetul este foarte important în activităţile comerciale şi astfel între comerţ şi cenzură se creează o legătură foarte complicată.

"Dat fiind că serviciile şi informaţiile sunt cel mai de succes produs de export, dacă legislaţia din China ne interzice să fim competitivi, atunci ei limitează activităţile comerciale", a mai spus acesta.

Brin, în vârstă de 36 de ani, care a lansat Google alături de Larry Page, colegul său de la Universitatea Stanford, în 1998, a criticat companiile care colaborează cu administraţia de la Beijing.

El a precizat că toate companiile ar trebui să analizeze cu atenţie dacă furnizează sau nu cetăţenilor din China servicii etice. Serghei Brin a admis că lansarea în 2006 a motorului Google.cn, care oferea rezultate cenzurate, a fost o greşeală.

"Nu am fost niciodată de acord cu cenzura, dar, evident, acum avem o atitudine tranşantă", a recunoscut Brin.

"Companiile ar trebui să ia orice fel de decizie sau doar pe cele care maximizează profitul? Sper că marile companii nu pun profitul deasupra oricărei alte valori. În general, companiile trebuie să fie atente la cum şi unde sunt folosite produsele lor", a mai precizat el.

Mai multe companii au fost criticate, în ultimii ani, deoarece au ajutat Guvernul chinez să îşi consolideze sistemul de cenzură a conţinuturilor. Una dintre cele mai criticate companii a fost Cisco, care produce anumite tehnologii utilizate în implementarea sistemului de cenzură online din China.

Pe de altă parte, Brin a criticat foarte dur compania Microsoft, despre care a spus că a cedat în faţa Guvernului chinez şi a încălcat drepturile omului, doar pentru a câştiga câteva puncte în competiţia cu Google.

"Sunt foarte dezamăgit de ei. Am înţeles că au o cotă de piaţă aproape inexistentă, aşadar au acţionat împotriva libertăţii de expresie şi a drepturilor omului doar pentru a contrazice Google", a spus cofondatorul companiei care deţine cel mai popular motor de căutare online din lume.

Declaraţia lui Brin este o aluzie clară la comentariile lui Bill Gates, cofondator şi preşedinte al Microsoft, care a spus, în timpul unei emisiuni TV - după ce Google a făcut publice atacurile informatice din China - că cenzura impusă de administraţia de la Beijing este "foarte limitată".

Brin pledează de mai mult timp pentru eliminarea cenzurii din China. El a povestit că aceste sentimente puternice pe care le are împotriva cenzurii provin din faptul că el s-a născut în 1970, în Uniunea Sovietică. Părinţii lui, doi oameni de ştiinţă evrei, au părăsit Moscova în 1979, din cauza manifestărilor antisemite.

Cenzura "mă supără mai mult decât pe alţi oameni, deoarece m-am născut într-o ţară stăpânită de totalitarism", a mai mărturisit Serghei Brin.

Întrebat dacă este de părere că Google a greşit intrând pe piaţa din China, Brin a declarat că e imposibil de schimbat trecutul dar că, în cele din urmă, compania sa a luat deciziile corecte. "Este greu de spus. Cred că am ajutat nişte oameni (din China, n.r.). Evident, este imposibil să mai schimbi istoria, dar am luat deciziile rezonabile la acel moment", a spus el.

"Sper că sistemul politic din China va evolua astfel încât să putem să ne implicăm din nou direct", a adăugat Brin.

Google Inc. a anunţat, marţi, că va închide versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

 

×
Subiecte în articol: redactie