x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fotografii ordonate

Fotografii ordonate

09 Iun 2007   •   00:00

Picasa este un software dezvoltat de compania Google, pentru aranjarea şi prelucrarea pozelor fără prea multă bătaie de cap. Incă din primele versiuni, programul a dovedit mult potenţial, fiind printre puţinele programe de gestionat poze care au implementat cu succes conceptul de corectare rapidă a imaginilor.

Picasa este un software dezvoltat de compania Google, pentru aranjarea şi prelucrarea pozelor fără prea multă bătaie de cap. Incă din primele versiuni, programul a dovedit mult potenţial, fiind printre puţinele programe de gestionat poze care au implementat cu succes conceptul de corectare rapidă a imaginilor.

In ultimele versiuni, programul a evoluat destul de mult, devenind un soft mai mult decăt capabil să facă slideshow-uri personalizate, să aranjeze albumele in ordine cronologică, să le afişeze intr-o interfaţă simplificată şi să creeze mici filmuleţe din pozele de pe calculatorul personal.

Interfaţa managerului de albume lansat de Google este intuitivă, fiind organizată in aşa fel incăt să ai acces căt mai rapid la folderele cu poze şi albumele create manual sau automat de Picasa. Majoritatea editărilor sunt disponibile prin intermediul barei de unelte, situată in partea de jos a ecranului, cu un singur click avănd acces rapid la Collage (colaje foto) sau Web Album (posibilitatea de a uploada pozele pe un album specializat de pe internet). Pentru a putea avea acces la o poză individuală pentru a-i face corecturile necesare, un dublu click este de ajuns pentru a ajunge in meniul de editare al pozei.

O dată ce ai selectat o anumită poză, programul iţi pune la dispoziţie mai multe opţiuni de retuşare, denumite "Basic Fixes". Astfel ai acces la opţiuni cum ar fi Crop (decupare), Straighten (indreptarea pozei) - in cazul in care avem de-a face cu o poză un pic strămbă fie din cauza faptului că poza e scanată, fie din cauza efectului de paralaxă al aparatului foto sau a tremuratului măinii, Redeye (reducerea efectului de ochi roşii) - care se realizează in timp real selectănd manual zona ochilor folosind mouse-ul, Auto Contrast (realizarea contrastului optim) - in cazul pozelor realizate pe timp de noapte sau a celor in care bliţul pur şi simplu nu a fost destul de puternic, Auto Color (echilibrarea nivelului de culoare a pozei) - pentru a rezolva problemele legate de culoare in cazul pozelor realizate sub o lumină artificială cum ar fi cea de bec incandescent, şi Fill Light - pentru a putea mări luminozitatea pozei, in cazul in care aceasta a fost făcută intr-un mediu extrem de intunecat.

Următoarea etichetă, denumită "Tuning", este o modalitate mai avansată de a retuşa poza, utilizatorul avănd un grad mai mare de control asupra temperaturii de culoare, intunecarea umbrelor sau luminozitate. De aici, utilizatorul poate folosi butoanele glisante pe orizontală pentru a edita manual imaginea după preferinţe, putănd chiar să folosească unelte disponibile in programe foarte avansate cum ar fi Neutral Color Picker, cu ajutorul căruia poţi selecta o culoare neutră (alb) pentru a putea realiza mai eficient contrastul pozei.

Ultima etichetă de editare individuală este cea cu efecte, denumită "Effects", de unde utilizatorul poate selecta o serie de efecte standard, cum ar fi B&W (alb-negru), Sepia (efectul de imbătrănire a pozei), Soft Focus (efect de inceţoşare radială) sau Gradual Tint. Acest meniu este probabil cel mai distractiv dintre cele disponibile in Picasa, in afară de slideshow-ul de tip Timeline, putănd transforma pozele in numai căteva secunde in mici opere de artă, adăugănd personalitate şi stil colecţiei de poze.

Efectele cum ar fi Gradual Tint (efect de aplicare graduală a unei culori dintr-un anumit unghi) sau cel de Focal B&W (desaturare focală) sunt cele mai clare demonstraţii că programul este unul foarte puternic şi bine structurat. Aplicarea efectelor in timp real este un plus, deoarece poţi vizualiza poza finită aşa cum o doreşti, incă dinainte să aplici efectul respectiv.

O altă posibilitate de editare a pozelor este aranjarea acestora in colaje. In cazul in care doreşti să aranjezi mai multe poze intr-o grilă sau doreşti să dai un efect de poze instant (de tip polaroid) puse aleator, poţi folosi funcţia de colaj. Pentru a putea accesa această opţiune apasă click pe butonul Collage, situat pe bara de jos a programului, in partea dreaptă.

Nume: Picasa Version 2.7

Companie: Google Inc.

Licenta: Freeware

×
Subiecte în articol: test software