Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Ministerul Apararii Nationale au lansat azi spre consultare publica, proiectul ordonantei de urgenta privind eliberarea benzilor de frecvente radio 830-862 MHz si 2.500-2.690 MHz, utilizabile in UE pentru servicii LTE/4G.
MApN a evaluat costurile presupuse de schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio la 93 de milioane euro, in cazul benzii de frecvente radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane euro in cazul benzii de frecvente radio 2.500-2.690 MHz. Aceste benzi, aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre MApN, urmeaza a fi scoase la licitatie in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice de banda larga.
De asemenea, sunt scoase la licitatie si benzile 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz, in acest caz estimarea fiind de 11,2 milioane euro.
Aceste costuri vor fi suportate partial, intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM suma ce va fi achitata in termen de 15 zile de la data aprobarii cheltuielii prin bugetul de venituri si cheltuieli. Diferenta pana la costurile estimate se va suporta din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie ce vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente radio eliberate de MApN. Aceasta masura de compensare a costurilor va asigura continuitatea functionarii serviciilor guvernamentale, permitand Romaniei indeplinirea atributiilor ce ii revin in calitate de membru NATO.
Proiectul acestei ordonantei de urgenta urmeaza a fi analizat de Guvern. De asemenea, conditiile tehnice de eliberare a benzilor, precum si alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol care va fi incheiat intre ANCOM si MapN.
2012, cu licentele GSM pe masa!
La sfarsitul anului trecut, ANCOM a anuntat ca va organiza in 2012 prima licitatie pentru frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1.800 MHz, utilizate in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote, asigurand astfel posibilitatea intrarii unor noi competitori pe piata de telefonie mobila.
Pentru prelungirea licentelor, Orange si Vodafone trebuia sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta, al carei cuantum a fost stabilit de Guvern la nivelul de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor in anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor. Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenta GSM in banda de frecvente de 900 MHz primita in 1996.
Pe de alta parte, scoaterea la licitatie a acestor benzi GSM ar putea duce si la aparitia unor noi competitori pe piata de telefonie mobila, a fost de parere seful Autoritatii de Reglementare in Comunicatii.
Totodata, potrivit lui Marinescu, solutia aleasa ofera sanse egale si operatorului RCS&RDS, care nu detine in prezent drepturi de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1.800 MHz.
"Licitatia va fi conceputa astfel incat sa asigure conditii egale, nediscriminatorii, proportionale si transparente pentru toti operatorii interesati sa activeze pe piata romaneasca", a mai spus Marinescu.