Nu este cel mai mare targ de electronice din lume, dar este cel mai important: Consumer Electronics Show: 10-13 ianuarie (Las Vegas). Din ava-lansa de electronice si gadget-uri care sunt dezvaluite in aceste zile se vor trasa tendintele acestui an, vom sti la ce sa ne asteptam la raft, in retail-ul din acest an. Cel putin pana in pragul toamnei, cand Berlinul isi deschide portile pentru expozitia mondiala IT&C care atrage cei mai multi vizitatori (IFA).
Este greu sa tii pasul cu toate noutatile dezvaluite la o astfel de expozitie mondiala, dar marii jucatori de pe piata ne-au fixat deja atentia asupra unor produse-cheie. 2012 poate fi anul in care Google TV va impune sistemul de operare Android si pe televizoare (smart TV-uri). Mai multe companii, intre care Samsung, LG si Sony, au anuntat produse GTV. Platforma nu poate supravietui insa fara un sprijin din partea furnizorilor de servicii tv prin cablu si satelit. Dar Google primeste o replica surprinzatoare si pe aceasta piata aflata inca la inceput: participantii de la CES au ocazia sa testeze si Ubuntu TV, una dintre cele mai importante distributii de Linux.
Un cuvant nou: ultrabook
Daca tablet PC-urile au fost intre vedetele editiei de anul trecut, acum e randul unei noi generatii de laptopuri sa iasa in evidenta: ultrabook. Se asteapta lansarea a 30-50 de modele de ultrabooks cat mai subtiri, usoare, cu stocare interna pe baza de SSD, durata mare de viata a bateriei, dar si puternice. Marele lor rival este modelul MacBook Air de la Apple, producatorii de ultrabook-uri incercand sa tina pretul sub 1.000 de dolari. In orice caz, atentia a fost deja furata de Acer Aspire S5 prezentat drept cel mai subtire de pe piata: 15 mm, ecran cu diagonala de 13,3 inci si 1,35 kg. Desi majoritatea laptopurilor care vor fi prezentate vor rula Windows 7, exista asteptari ca unele companii sa prezinte si modele pentru Windows 8, sistem de operare asteptat inca de anul trecut.
Microsoft se retrage
Apropos de Windows-ul de la Microsoft, compania fondata de Bill Gates, a anuntat inca de anul trecut ca CES 2012 va fi ultima editie la care participa. Microsoft sustine de multa vreme ca programarea CES la inceputul lunii ianuarie nu se potriveste cu planul sau pentru lansarea de produse, ceea ce inseamna ca are putine de spus in discursul de deschidere.
'Grupul Microsft poate face asta si singur, nu are nevoie de CES. Este vorba despre multi bani, iar aceste evenimente se afla intr-un declin de popularitate oricum', a spus Hanson Hosein, specialist in IT si media la Universitatea Washington din Seattle, citat de Reuters.
Cu siguranta ca nu va trece neobservat standul suedezilor de la Tobii Technology. O tehnologie dezvoltata de firma infiintata de trei suedezi in 2001 urmareste miscarea ochilor pentru a rula documente (pe un ecran de computer), navigare web sau chiar implicare in jocuri video..