x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gadgeturile și tehnologiile care vor cuceri lumea în 2016

Gadgeturile și tehnologiile care vor cuceri lumea în 2016

de Paul Barbu    |    25 Feb 2016   •   21:10
Gadgeturile și tehnologiile care vor cuceri lumea în 2016

Congresul Mondial de Mobilitate de la Barcelona (WMC 2016) nu mai este de mult timp un loc în care inovația este legată doar de telefoane, tablete și alte gadgeturi portabile. Acesta a devenit un târg în care companiile din domeniul tehnologiei se întâlnesc pentru a-și arăta cele mai noi produse ce încorporează tehnologii de domeniul SF-ului. Sunt adevărate minunăţii ale tehnicii care te cuceresc imediat. Multe dintre gadgeturi prezentate la Barcelona vor apărea și pe piața din România, cel mai probabil în următoarele luni.

Telefonul lui Dorel, mai deștept decât el
Cunoscuți pentru utilajele pe care le construiesc, cei de la Cat au și telefoane la fel de dure, precum mașinăriile lor grele. Cat S60 este dovada că robustețea nu exclude noţiunea de smart. Smartphone-ul vine, în primul rând, cu o cameră foto/video cu viziune termică, iar aici nu vorbim de vreo aplicație cu care să te joci, ci exact o cameră cu tehnologia militară, care a fost inventată în anii 1970. Această tehnologie poate fi folosită până la o distanță de 30 de metri. Cat S60 rulează și sistemul de operare Android Marshmallow și conectivitate 4G LTE, caracteristici care sunt rare la gadgeturile ce se vor a fi rezistente la impact puternic (căderi de la 1,8 metri), praf și apă (până la o adâncime de 5 metri, timp de o oră), așa cum este acesta.

Camerele foto/video sunt de 13 MP, cea principală și de 5 MP, cea secundară. Ele pot fi folosite fără nici o problemă sub apă. Ecranul are tehnologia Gorilla Glass 4 și o mărime de 4,7 inchi, format HD. Cat S60 este de departe un telefon dur și deștept față de oricare din categoria sa de ”tough smartphone”, iar asta se vede în procesorul cu opt nuclee, Qualcomm Snapdragon 617 ce funcționează alături de 3GB RAM. Capacitatea de stocare este de 32GB, dar poate fi mărită cu ajutorul unui slot de card microSD. Și pentru că este un telefon mare, are nevoie de o baterie pe măsură, mai precis, una de 3.800 mAh. Exteriorul este apărat de o carcasă de carbon, iar butoanele sunt de metal. Pentru un dual SIM și pentru ce știe să facă prețul de 600 -700 de euro nu pare prea mare.
Ex foto: Camera termică este ideală pentru descoperirea scurgerilor de apă din pereți

Ecranul de la încheietura mâinii
În urmă cu ceva timp circula pe internet un concept de telefon care putea fi ținut la încheietura mâinii (și nu ne referim la smartwatch). Ei bine, britanicii de la FlexEnable au lansat la Barcelona un ecran atât de flexibil, încât se poate pune la mână. Este vorba de un ecran LCD organic (OLCD) cu o mărime de 4,7 inchi. Toate culorile sunt ”înghesuite” de-a dreptul și asta pentru că grosimea ecranului este de o sutime de inch (0,025 mm). Potrivit creatorilor, ecranul OLCD poate rula foarte bine orice imagine în culori, iar asta îl face mult mai util decât majoritatea gadgeturilor portabile din prezent.
Ex Foto: Acesta nu este primul OLCD curbat, dar este unul dintre cele mai flexibile care sunt, în momentul de față, pe piață

Râzi ”la fulger” ca să plătești
Nu toți suntem frumoși și din acest motiv nu vrem să apărem în poze. Acest motiv nu va mai fi o scuză și asta pentru că Mastercard vrea să renunțe la semnătură și să confirme plățile făcute cu un simplu selfie. Pe lângă această tehnologie anunțată de companie, până și cea de amprentare pare învechită. Folosirea datelor biometrice devine tot mai apreciată de bănci, dovada pentru acest lucru este că tehnologia Mastercard va fi utilizată în câteva luni de creditori din SUA, Canada și mai multe state din Europa. În curând vom asista la dispariția confirmării plăților prin tipărirea unei parole, compania mai sus amintită spunând că are în plan și introducerea unei tehnologii prin care să poți plăti recunoscându-ți-se vocea. Se pare că ideea Mastercard va prinde rapid pe piaţă, pentru că un studiu recent al Visa arăta că 3 din 4 tineri sunt destul de deschiși la ideea de a confirma plățile prin amprentare, recunoaștere facială sau alte metode asemănătoare.

Cu un selfie suntem cu toții datori, mai ales când trebuie să plătim întreținerea

Roboțelul-minge care îți apăra casa
Țineți minte roboțelul-minge din Star Wars? Se pare că are frați la Barcelona. De data asta, cei de la LG au creat gadgetul. Este vorba despre ”Rolling Bot”, încă o dovadă că LG are unul dintre cele mai puternice departamente de cercetare și dezvoltare. Roboțelul se poate conecta la rețeaua Wi-Fi pe care o aveți în casă și poate deveni un veritabil câine de pază. Nu poate urca scări, dar puteți vedea prin ochii lui ce se întâmplă în locuință când sunteți plecați. Rolling Bot are încorporate o cameră de MP și un microfon. În plus, acestea vin la pachet și cu o boxă și un pointer laser. Așa că dacă aveți o pisică prin casă și credeți că se plictisește, porniți roboțelul și lăsați-l să alerge prin casă, dar cu grijă să nu spargă pescarul chinez din porțelan sau să vă darâme mileul de pe televizorul cu ecran plat!


Realitatea virtuală, noul loc în care ne vom pierde
Cam acesta a fost lait-motivul Congresului de la Barcelona, fie că ne place sau nu să o recunoaștem, mai ales după ce Samsung a anunțat că oferă câte un set Gear VR pentru fiecare smartphone Galaxy S7 și S7 Edge. De fapt, fiecare creator de telefon respectabil s-a folosit de căști virtuale pentru a-și anunța noile gadgeturi. În plus și fabricantul de jucării Mattel urmează să lanseze View Master 2.0, o cască pentru realitate virtuală ce pare a fi un model futurist al Cardboard VR de la Google. În View Master 2.0 se poate introduce aproape orice telefon, el având în plus și un jack pentru căști audio, în acest fel nemai fiind nevoie să folosiți boxele telefonului pentru a auzi. Și focalizarea lentilelor este mult îmbunătățită ceea ce duce realitatea virtuală la un nivel avansat de fidelizare.

Încet, încet ajungem să renunțăm la lumea reală pierzând contactul cu lucrurile care ne înconjoară

×