x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gândurile roboţilor

Gândurile roboţilor

de Mihai Manole    |    25 Mar 2008   •   00:00
Gândurile roboţilor
Sursa foto: AFP/

Cercetătorii europeni au conceput un sistem cognitiv artificial care permite roboţilor să fie conştienţi de mediul în care se află şi să îşi adapteze acţiunile circumstanţelor. Sistemul ar putea fi integrat în maşini, pentru crearea copiloţilor artificiali.

Cercetătorii europeni au conceput un sistem cognitiv artificial care permite roboţilor să fie conştienţi de mediul în care se află şi să îşi adapteze acţiunile circumstanţelor. Sistemul ar putea fi integrat în maşini, pentru crearea copiloţilor artificiali.

În cadrul unui proiect european de cercetare în domeniul in­teligenţei artificiale s-a ajuns la crearea uneia dintre cele mai dezvoltate platforme software pentru roboţi. În general, domeniul sistemelor cognitive artificiale cunoaşte două abordări principale în construirea roboţilor “gânditori”. Abordarea clasică, cea a inteligenţei artificiale, este bazată pe un sistem de reguli şi de reprezentări furnizate robotului de cel care îl programează, pe baza căruia se construieşte un proces de luare a deciziilor. Ce-a de-a doua, inspirată din biologie, este abordarea reţelelor neuronale artificiale, prin care robotului îi este atribuit un mai mare grad de au­tonomie.

“Folosite individual, aceste sisteme au deficienţe majore atunci când vine vorba de realizarea unei arhitecturi avansate de sistem cognitiv artificial”, este de părere Michael Felsberg, cercetător al Universităţii Linkoping din Suedia. În cadrul proiectului COSPAL, echipa sa a utilizat o combinaţie a acestor două abordări. Rezultatul a fost un sistem prin intermediul căruia robotul poate învăţa de unul singur şi poate rezolva sarcini complexe fără a fi nevoie de o programare suplimentară. Robotul interpre­tează, de exemplu, schimbările mediului în care acţionează şi îşi adaptează gesturile până când acestea devin conforme cu intenţiile sale.

 

DEMONSTRAŢIE. Această abordare bazată pe învăţarea din greşeli a fost testată într-un expe­riment în care un robot a fost pus să comple­teze un puzzle, fără să i se “ex­plice” ce are de făcut. Pe măsură ce încerca poziţionarea diferitelor piese, ro­botul învăţa care este piesa potri­vită într-un anumit loc, reuşind să îşi îmbunătăţească timpul în care termina puzzle-ul. “Comparativ cu oa­menii, robotul nostru este asemeni unui copil de 2, 3 ani şi va dura mult timp până când tehnologia va avansa în echivalentul unui adult”. Partenerii proiectului COSPAL intenţionează să testeze acest tip de arhitectură integrată în maşini, creând un copilot artificial pentru creşterea siguranţei la volan.

 

 

 

×
Subiecte în articol: IT