x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gartner: Piaţa telefoanelor mobile va trece prin cea mai dificilă perioadă

Gartner: Piaţa telefoanelor mobile va trece prin cea mai dificilă perioadă

de Cristian Ionescu    |    20 Mai 2009   •   00:00

Piaţa mondială a telefoanelor mobile ar putea înregistra în aprilie-iunie cel mai dificil trimestru din istoria sa, potrivit analiştilor, după ce în primele trei luni ale anului 2009 a înregistrat un declin de 9,4%, potrivit companiei de cercetare Gartner.

Cererea se va stabiliza, dar până în 2010 nu va reveni pe un trend ascendent, consideră Gartner. "Nu ne aşteptăm ca cererea să revină la creştere înainte de al doilea trimestru din 2010", a declarat Carolina Milanesi, analist la Gartner.

Potrivit analiştilor, vânzările de telefoane mobile vor scădea cu 14,5% în intervalul aprilie-iunie, declinul din 2009 urmând să fie de 10,3%. Mai multe companii şi analişti au apreciat anterior că este posibil ca industria de profil să fi depăşit cea mai dificilă perioadă, după declinul din primul trimestru, având în vedere că scăderea a fost determinată, parţial, de faptul că retailerii au vândut stocurile de telefoane mai vechi.

În primele trei luni, vânzările retailerilor de telefoane au scăzut cu 14,3% faţă de intervalul similar din 2008, potrivit companiei de cercetare CCS Insight, iar Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial a raportat prima pierdere trimestrială înainte de plata impozitelor.

Gartner a anunţat că retailerii au vândut circa 25 de milioane de telefoane în primul trimestru, iar reducerea stocurilor va continua în următoarele trei luni, cu un ritm de circa 10-12 milioane de aparate.

×
Subiecte în articol: IT