x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Google omagiază 166 de ani de la naşterea bijutierului Peter Carl Faberge

Google omagiază 166 de ani de la naşterea bijutierului Peter Carl Faberge

30 Mai 2012   •   05:39
Google omagiază 166 de ani de la naşterea bijutierului Peter Carl Faberge

Google sarbatoreste astazi 166 de ani de la nasterea lui Peter Carl Fabergé, bijutierul care a realizat vestitele oua Fabergé. Doodle-ul creat de Google prezinta cateva modele de oua Fabergé, pe care acesta le-a creat pentru prima data in 1885.

KARL GUSTAVOVICH FABERGÉ, sau cum avea sa fie cunoscut mai tarziu drept Carl Faberge, s-a nascut pe 30 MAI 1846 in Sankt Petersburg si a murit la data de 24 septembrie 1920.

In 1885, tarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a cerut lui lui Faberge sa faca o bijuterie in forma de ou de Paste pentru sotia sa, iar asa au aparut celebrele oua Fabergé. Primul ou a fost oferit tarinei Maria Fedorovna. Bijutierul a pus in interiorul primului ou Faberge o gainusa de aur cu ochi de rubine.

Problemele pentru bijutierul Peter Carl Fabergé au inceput sa apara in 1917 odata cu revolutia bolsevica, cand 'Casa Fabergé" a fost nationalizata, iar stocul confiscat.

Bijutierul a fugit in Elvetia, unde a si murit, in 1920. In total, au fost create 62 de oua Faberge, dintre care 57 s-au pastrat.

Doodle-ul creat de Google pentru a-l omagia pe bijutierul rus prezinta cateva modele de oua Fabergé, pe care acesta le-a creat pentru prima data in 1885. Desi numele bijutierului este unul de rezonanta franceza, acesta este nascut dintr-un tata german si o mama daneza, numele fiind mostenit de tatal acestuia de la stramosii hugenoti, originari din provincia franceza Picardia.

×