x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Guvernul pune la pământ şi industria IT

Guvernul pune la pământ şi industria IT

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    10 Mai 2010   •   00:00

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şI UE să elimine şi scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.



Eliminarea de către Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producătorii străini de aplicaţii software să plece din România, apreciază directorul general al TotalSoft, Liviu Drăgan.

"Ar fi groaznic; industria IT din România este model tocmai datorită acestei scutiri. Dacă va fi eliminată facilitatea, producătorii români de aplicaţii informatice vor căuta o soluţie, iar cei străini vor pleca din România", a declarat Drăgan, citat de Mediafax.

Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele HP România, Radu Enache, consideră că eliminarea acestor scutiri va genera doua tipuri de efecte:

"Pe de o parte, tara noastra va deveni mai puţin atractivă din punct de vedere fiscal pentru companiile care investesc sau vor să investească în acest domeniu în România.

Pe de altă parte, specialiştii în software se vor confrunta cu o scădere considerabilă a veniturilor proprii, astfel încât ne putem aştepta la o migrare nedorită a celor mai valoroşi dintre aceştia către ţări cu un sistem fiscal mai avantajos", ne-a declarat oficialul HP.

Varuja Pambuccian - fost preşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor

"Din punctul meu de vedere, propunerea asta, dacă există, nu are sens, in final pierdem bani. In industria IT&C, atunci cand ai un produs software, poti sa-l vinzi la un anumit pret, la o valoare. In pretul soft-ului respectiv intra salariul programatorului, care repezinta unul din costurile extrem de semnificative. Nu poti sa cresti pretul ca nu-l mai vinzi si nu poti sa-l scazi pentru ca nu mai castigi nimic. Iar atunci cand programatorul nu mai castiga nimic, se duce acolo unde poate sa fie platit. In consecinta, domeniul IT&C va deveni tot mai putin atractiv pentru cei care isi propun sa investeasca in asa ceva. In momentul de faţă statul are o mare problemă, economia este în dificultate şi trebuiesc luate măsuri care să ajute economia, nu să o ingroape. In momentul in care investeşti puţin într-un domeniu foarte rentabil, faci o afacere bună pentru că obţii rezultate din acel domeniu. Câştig acum niste bani, dând o sumă mică în schimbul câstigului, de ce să o tai şi pe aia?", ne-a declarat Pambuccian.

În 2001, ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Dan Nica, a propus Guvernului scutirea de impozit pe venit a programatorilor.

În toamna lui 2005, Ministerul Finanţelor pusese în discuţie eliminarea scutirii de impozit pentru salariile programatorilor începând cu 1 ianuarie 2006. Mai multe companii au ameninţat atunci că-şi vor muta angajaţii în ţări mai "prietenoase".

×
Subiecte în articol: redactie