La inceputul saptamanii am fost martorii unui eveniment interesant. "FMI a fost tinta unui atac informatic puternic", titrau televiziunile, ziarele si platformele online de stiri, de cam peste tot din lume.
In comunitatea de hacking din Romania, parerea generala este ca s-a exagerat magnitudinea atacului.
Redam din comentariile hackerilor romani, postate pe forumul de discutii al comunitatii.
"Administratorii retelei FMI sunt mai prosti decat ungurii. Atac cibernetic? Mai aveau putin si ziceau ca au primit DDoS de la jumatate de Europa". (Mai multe despre atacul RNS la site-urile .HU)
"Atacurile astea "informatice" sunt bune doar ca subiecte de presa . Se fabuleaza foarte mult . In realitate nu rezolva nimic, nu provoaca nicio dauna , doar se trage un semnal de alarma".
"Probabil e vorba de cineva care incearca sa se faca remarcat. Nu cred ca e vorba de ceva mai complex, daca se baga vreo organizatie guvernamentala probabil ar fi aparut si alte probleme, politice de exemplu. Si atacul nu ar fi fost simplu, probabil ar fi scanat mai intai intreaga retea a FMI-ului, sa obtina cat mai multe informatii, posibil sa se fi folosit de persoane din interior..."
" E destul de aiurea sa stabilim cum definesc cei de IMF "atac sofisticat". Din informatiile disponibile publicului reiese ca s-au confruntat cu un atac intern (in retea) datorita neglijentei angajatilor (au intrat pe link, au instalat malware-ul si restul e poveste)."
"Parerea mea e una totusi neconcludenta. Am observat cum multi sustin ca ar fi o persoana ce vrea sa se faca remarcata... Prostesc!! Din cate vad nu a aparut nimeni sa i-a asupra lui "fapta". La cat de sofisticat a fost sau nu, e mai putin interesant, daca iti atingi scopul, nimic nu mai conteaza. Asta in cazul in care chiar e vorba despre un atac informatic venit din partea unui hacker sau grup de hackeri. Poate sa fie si un "honeypot" din partea FMI-ului menit sa distraga atentia de la ceva, sau sa transmita un avertisment anumitor tari", a adaugat si TinKode (Security Researcher - GreyHat)
Operatiunea Grecia
Asadar, se pare ca avem de-a face mai mult cu o uriasa neglijenta a angajatilor FMI. Totusi, atacul ar face parte dintr-o actiune bine pusa la punct de o alta mare grupa de hackeri numita "Anonymous".
" Acum cateva zile Anonymous strangea baietii pentru un atac impotriva Fondului Monetar International, pentru a protesta fata de restrictiile severe impuse Greciei in cadrul programului sau de redresare financiara. Daca erati pe faza s-a anuntat si pe twitter si vor mai urma si alte atacuri", spune alt hacker.
Comentariul este foarte pertinent, mai ales ca activitatea comunitatilor de hacking din toata lumea ar sugera acest lucru. Si ca sa fie lucrurile si mai interesante, asumandu-si riscurile de rogiare, Dragos Gaftoneanu, aka Synthesis, a tinut sa precizeze cateva lucruri interesante pe forumul comunitatii de hacking, chiar daca suna oleaca alarmist.
"Ultimele atacuri web fac parte dintr-un mare razboi cibernetic. Totul a inceput in februarie 2011, o data cu publicarea documentelor ambasadelor SUA de catre Wikileaks si s-a continuat cu atacurile grupurilor de hackeri, precum Anonymous si Lulz Security. La fel putem spune si despre atacul asupra F.M.I. Suntem martorii celui de-al Treilea Razboi Mondial sau Primului Razboi Mondial Cibernetic. Nu exista hackeri ce ajuta omenirea, totul e condus "de sus"."
(n.r.: Comentariile au fost culese de pe forumul public al comunitatii si apartin exclusiv membrilor acesteia.)
Va puteti exprima parerea prin intermediul sectiunii de comentarii.