Sambata dimineata a fost timpul pentru hacking, o experienta placuta in viata unui jurnalist de IT&C cu veleitati tehnico-informatice. Initial reticent privind aspectul practic al unui astfel de eveniment, mi-am schimbat repede parerea. Odata ajuns in locatia aleasa pentru desfasurarea sindrofiei informatice, am fost martorul facerii istoriei si m-am bucurat ca un copil la acadele. Artistic vorbind.
De toate varstele, pentru toate gusturile
Mult tineret. Lucru mare, daca ne gandim la indeletnicirile generatiei X. Avand in vedere ca e sambata dimineata, cand majoritatea persoanelor pana in 30 de ani cu o viata sociala activa viseaza frumos, prezenta intr-un numar atat de mare este absolut fabuloasa. Lucru uimitor si de apreciat in acelasi timp. Te face sa speri ca nu toti isi doresc sa devina "pitzi" si "coca".
Potrivit organizatorilor, peste 600 persoane s-au inscris la eveniment, pe listele de participare, dintre care aproximativ 400 au fost prezente. Cel mai tanar participant are 8 ani si a venit insotit de tatal sau, iar cel mai in varsta 65. Stam bine si la capitolul "hackerite", fiind prezente in sala cam 50 de reprezentante ale sexului frumos. Nelipsite au fost si personalitatile, printre vorbitori aflandu-se si Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale si fostul presedinte al comisiei IT&C din Camera Deputatilor, care a sustinut o mica prezentare, in cadrul sesiunii dedicata "entuziastilor". Pambuccian a indemnat la stimularea creativitatii si la cat mai multe idei aplicate, mentionand ca si el a fost candva un "black hat".
Si ARCA (Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association) a fost prezenta, prin Dragos Muresan, seful lor de la IT, care a recitat roboteste cateva cuvinte de pe o foaie, acompaniat de aplauzele frenetice ale publicului.
In spiritul diversitatii, organizatorii au adus o serie de oameni specializati pe diferite teme. In principal, discutiile din prima parte a zilei s-au concentrat pe "unelte" si tehnologii cu care lucreaza programatorii de la Yahoo!. Cateva exemple: YQL, YUI, BOSS v2 si SDK-ul Yahoo! Messenger. De asemenea, NODE.JS, JSON, precum si alte astfel de minunatii. Apoi, s-a dat startul la "hackaton". Adica un fel de maraton de hacking. S-au facut echipe, s-au discutat teme si in 24 de ore au termen sa creeze aplicatii cu tehnologia Yahoo!. Castigatorii vor fi judecati de-un juriu si premiati cu tricouri unice, sa se poata lauda ca nu mai are nimeni ca ei. Gest simbolic, dar simpatic.
"Unii fac, altii strica, asa evoluam"
Am stat la masa cu trei hackeri. Andrei, Stefan si Mihai. Au venit la spartul targului, dar au venit. S-au instalat linistiti si-au dat drumu la treaba. Au doar 24 de ore sa termine proiectul. Stefan e cel mai vorbaret dintre ei, lucreaza ca programator in Flash pentru o firma de software. L-am intrebat ce crede despre adunarea hackerilor. "Nu ma mira numarul mare de participanti. Atunci cand ai resurse si un brand puternic e usor sa organizezi un astfel de eveniment, lumea vine, specialisti sau nu. Iar hacking-ul nu e neaparat ceva naspa. Unii fac, altii strica, asa evoluam, din punctul meu de vedere e mersul firesc al lucrurilor", spune Stefan. Lucru cu care a fost de acord majoritatea interlocutorilor.
Anil Patel (Programme Manager for the Yahoo! Developer Network) si "hack master" al evenimentului era la fel de extaziat ca si mine, daca nu mai abitir. "Au venit oameni din toata Europa, avem participanti din toata Romania, sunt foarte multumit de impactul generat. Am ales Romania in defavoarea altor tari datorita suportului solid pe care l-am identificat aici. Yahoo! s-a propagat excelent in Romania, drept urmare am hotarat sa facem acest pas. Si suntem extrem de incantati. Cat despre locatia evenimentului, intr-adevar, poate nu este chiar foarte accesibila, insa a fost singura cu toata infrastructura necesara pentru a sustine un asemenea eveniment". "Asta si faptul ca sunt foarte multe nunti in alte locatii. ", a adugat Patel, razand.
Colegii mei de masa nu vorbesc mult, sunt adanciti in laptop-uri, idei si aplicatii. S-au inmultit, din trei s-au facut sase, au mai venit inca trei prieteni. Din cand in cand isi mai adreseaza cateva cuvinte, cerandu-si sfaturi reciproc sau mai ies la o tigara. Atmosfera generala este una linistita, destinsa. Daca se plictisesc si vor sa se relaxeze, au alaturi o sala de jocuri cu biliarde, PlayStation, Xbox-uri si Wii-uri. Daca li se face somn, au la dispozitie o alta sala de dormit, sau daca vor sa stea in liniste, o "quiet room". Mancare si bautura la discretie, liber la internet si autobuze la fiecare jumatate de ora, care sa-i duca la metrou, in caz ca vor sa plece. 24 de ore de heckareala, cine e nebun sa plece acasa? Iar maine evenimentul continua, in acelasi stil. E in joc un posibil job de programator la Yahoo! si toti participantii isi vor da silinta. Astazi si maine sunt zilele in care hackerii fac ce le place, cum le place, in totala legalitate. Apoi se vor intoarce in anonimatul devenit obisnuinta. Viata de hacker.