Expertii in securitate informatica avertizeaza ca pacalelile de Halloween (31 octombrie) sunt deja prezente pe internet, livrate sub forma e-mailurilor spam care promit super-oferte la o mare varietate de softuri piratate.
Specialistii Bitdefender au descoperit mai mult de 10 valuri de mesaje spam ce promovau versiuni piratate ale unor programe precum Windows 7, Office 2010, Adobe, Corel sau asa-numitele “programe pentru Macintosh', traduse in “peste 15 limbi'.
Problema consta in faptul ca utilizatorii produselor piratate nu primesc actualizari critice pentru sistemele lor, facand loc vulnerabilitatilor care ar putea fi ulterior exploatate de infractorii cibernetici in diverse scopuri ilicite', a declarat Catalin Cosoi, Bitdefender’s Global Research Director.
Atacurile informatice se intensifica in perioada Halloween-ului, dar tipul de amenintari se schimba de la an la an. In 2009, cea mai raspandita tactica de inselatorie de Halloween era Black Hat SEO, prin care atacatorii compromiteau rezultatele cautarilor din browser, pentru a conduce utilizatorii catre site-uri infectate. In 2008 si 2007, mesajele spam de Halloween promovau cupoane cu reduceri pentru diverse produse. In 2006, Haloween-ul era faimos pentru Dancing Skeleton (trad. Scheletul Dansator), e-mailuri spam care redirectionau utilizatorii catre site-uri unde un schelet dansator le distragea acestora atentia, in timp ce pe calculatoarele lor se instala un program periculos de tip backdoor.