x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hardware: Robonaut B

Hardware: Robonaut B

26 Aug 2004   •   00:00

Robotii ies la plimbare prin Cosmos

Inginerii de la NASA au "lansat", in sfarsit, Robonaut B, masinaria humanoida care poate sa se miste atat pe teren, cat si in spatiu, se arata intr-un material space.com. Acest model nu are picioare, ci un dispozitiv prevazut cu doua roti, asemanator unui mic carut cu rotile. Noutatea lui Robonaut B provine si de la faptul ca rotile pot fi indepartate atunci cand masinaria se cupleaza la diferite instalatii de pe naveta spatiala. Robonaut este prevazut cu "maini" si mici camere de televiziune pe post de ochi, postate in dosul unei caschete care aminteste de un personaj din "Razboiul Stelelor".

Dupa cum declara conducatorul proiectului "Robonaut", inginerul Robert Ambrose, acest robot reprezinta o reusita in ceea ce priveste coordonarea intre mobilitate si manipulare. In consecinta, un operator poate sa manevreze de la un post de comanda aceste functii ale lui Robonaut, in mod simultan, testele intrecand chiar asteptarile cercetatorilor de la baza NASA Johnson Space Center, din Houston (Texas).

Inginerii de la NASA specilizati in acest gen de roboti lucreaza mai departe la "colaborarea" spatiala om-robot. Robonautii "trebuie sa devina exceptionali tovarasi pentru astronauti" in timpul activitatilor in spatiu si pe Luna, spun cercetatorii. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT robonaut