Serialele de genul Star Trek ne-au arătat o serie de tehnologii futuriste, pe care mulţi cercetători s-au chinuit şi încă se mai chinuiesc să le implementeze. Holograma este una dintre tehnicile cele mai râvnite pe segmentul de videoproiecţie, reprezentând o punte aparent dificilă de trecut, între real şi virtual.
Potrivit dvice.com, un pas important în acest sens l-a făcut recent compania Epson, cunoscută pentru realizarea de imprimante, proiectoare şi LCD-uri, în cadrul unui concurs internaţional de tehnologie, desfăşurat în Tokyo, Japonia. Cu această ocazie, compania a prezentat un proiector bidimensional, capabil să reproducă efectul holografic într-un mod original.
Dispozitivul proiectează imaginea unei persoane care susţine o prezentare pe un suport de sticlă cu grosimea de 0,3 milimetri, care are forma subiectului din prezentare. Rezultatul este un efect care se apropie de realitatea virtuală a efectelor holografice, lipsind doar aspectul tridimensional.
Potrivit specialiştilor, este o iniţiativă foarte interesantă, privind conceptul de realizare, însă, ca orice proiect tehnologic, a avut parte şi de critici. De exemplu, dacă persoana care susţine prezentarea se mişcă prea mult, efectul de hologramă nu mai este acelaşi, din cauză că se depăşesc dimensiunile suportului de sticlă pe care este proiectat subiectul. Însă dacă cerinţele sunt doar de a sta în picioare şi de a vorbi, dispozitivul este cât se poate de aproape de conceptul de hologramă. Producătorul nu a specificat mai multe detalii.
EFORTURI
Epson nu este singura companie care face eforturi pe acest segment. Postul de televiziune american CNN a făcut anul trecut o încercare de reproducere a unui efect holografic, prin utilizarea simultană a 35 de camere de filmat de înaltă definiţie, aşezate în cerc în jurului unui reporter. Informaţiile au fost prelucrate de 20 de computere, care apoi au proiectat imaginea corespondentului în studio. Încercarea holografică a fost un succes, însă a fost repede demontată de specialişti, fiind catalogată drept "teleprezenţă", şi nu holografie.
Recent, familia regelui muzicii pop, Michael Jackson, a declarat că plănuieşte o serie de concerte pentru anul viitor, în care o hologramă a starului o să apară pe scenă alături de fraţii săi şi de muzicieni live. Astfel, Michael Jackson ar călca pe urmele lui Elvis Presley, care în 2005, la 30 de ani de la moartea sa, a fost în turneu mondial, prin intermediul aceluiaşi procedeu.
Citește pe Antena3.ro