x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ÎN TESTE/HD, mândria celor de la HTC

ÎN TESTE/HD, mândria celor de la HTC

de Marina Constantinoiu    |    22 Feb 2009   •   00:00
ÎN TESTE/HD, mândria celor de la HTC

Obsesia finalului de an 2008: cine produce un terminal care poate face adevărată concurenţă iPhone-ului 3G? Samsung şi HTC au dat ce au putut mai bun. A venit rândul unui HTC la teste: HD.



Încă un telefon cu Windows, veţi spune. Vârf de gamă la HTC, vi se va răspunde. Un dispozitiv cu dotări excepţionale, aşa cum este orice smartphone de ultimă generaţie, despre care se pot scrie romane, nu texte de câteva sute de semne, mai ales că pachetul în care este livrat este destul de bogat. Trebuie să recunosc că este primul telefon pe care-l testez în cutia căruia am găsit generozitate: manuale, CD-uri cu soft, stylus de rezervă (bravo!), folie de protecţie pentru ecran (felicitări!), husă textilă (utilă) şi, nemaiîntâlnit până acum, un card de memorie microSD de 8 GB (aşa da!).

IMPRESII. Jos pălăria pentru ecran: un pic mai mare decât al iPhone 3G şi decât al Samsung Omnia (3,8 inci, faţă de 3,5 inci la iPhone şi 3,2 inci la Omnia), cu rezoluţie mai bună: 480x800 pixeli. Dimensiunea ecranului nu presupune şi o grosime mai mare decât în cazul iPhone: HTC HD este la fel de fin, cu doar 12 mm grosime. Important de menţionat faptul că stylusul, situat în colţul din dreapta jos, foloseşte un sistem magnetic de fixare, ceea ce îl face uşor de manevrat şi mai puţin expus pierderii.

BUNE ŞI RELE. Precum toate dispozitivele bazate pe Windows mobile de ultimă generaţie, şi HTC HD foloseşte WM 6.1 Professional, dispunând de interfaţă grafică proprie, TouchFLO 3D, teoretic optimizată pentru folosirea sa fără stylus. Practic, când este vorba despre căutări în agendă, navigare pe Net şi slalom prin meniurile specifice WM, stylusul îşi face utilă prezenţa. Este, de altfel, şi principala problemă a telefoanelor de tip touch cu sistem de operare Windows Mobile care se vor concurente pentru iPhone. Dacă din punctul de vedere al dotărilor la nivel de soft nu încape comparaţia, când vorbim despre interfaţă, lucrurile se schimbă în favoarea iPhone, care este dotat şi cu ceea ce numim multitouch, adică detectarea mişcării a două degete pe ecran. Dar cum smartphon-ul este multitask, iar iPhone nu (cel mai mare neajuns al său, de altfel), parcă îl scuzi pentru lipsa "prestidigitaţiei" la nivel de ecran.

DETALII. Nivelul semnalului este OK atât la recepţie, cât şi la emisie, autonomia bateriei este rezonabilă, dar la camera foto menţionăm o lipsă: flash-ul. În schimb, există două opţiuni de browser: Internet Explorer şi Opera Mobile 9.5, chiar mai plăcut decât IE. Din păcate, nu am reuşit să testăm şi funcţionalitatea GPS-ului, neavând la dispoziţie un soft de navigaţie. Dar, cum majoritatea au variante pentru Windows Mobile, ar trebui ca HTC HD să poată rula mai multe tipuri de softuri de navigaţie, chiar şi iGo 3D, versiunea 2008, cel mai dotat, din câte ştiu.

 

Un procesor puternic

Dimensiuni: 115 mm x 62,8 mm x 12 mm
Greutate: 147 g
Display: 3,8 inci, accelerometru, rezoluţie WVGA
Reţele: HSDPA/WCDMA, GSM/GPRS/EDGE
Procesor: Qualcomm MSM 7201A, 528 MHz
Dotări: GPS, Bluetooth, cameră foto de 5 MP, cu autofocus, a doua cameră pentru videocall, difuzor, radio FM
Baterie: Li-Ion polimer, capacitate 1.350 mAh

×
Subiecte în articol: gadget