x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget În 2012 se ieftinesc convorbirile telefonice pe fix şi mobil

În 2012 se ieftinesc convorbirile telefonice pe fix şi mobil

de Alexandru Radescu    |    02 Noi 2011   •   16:17
În 2012 se ieftinesc convorbirile telefonice pe fix şi mobil

Tariful de interconectare este unul din elementele cheie pe piata telecom, cu efect final asupra pretului pe care urmeaza sa-l platim pentru convorbirile telefonice. Concret, tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. De fiecare data cand Autoritatea de Reglementare in domeniu a intervenit cu modificari ale acestor tarife, s-a iscat iscat un adevarat razboi intre operatori si/sau cu arbitrul telecom. Pe de alta parte, taierea acestor tarife, bucuria utilizatorului final.

Iata ca si la anul vom avea parte de o mic[orare a acestor tarife, ANCOM anuntand ieri ca tarifele de interconectare pentru retelele de telefonie mobila scad, de la 1 ianuarie, cu pana la 30%, la 4,05 eurocenti/minut, iar de la 1 septembrie tariful practicat de operatori va fi de 3,07 eurocenti/minut.

Reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, asta pentru ca operatorii de telefonie mobila identificati cu putere semnificativa pe piata practica in acest moment tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor. A doua etapa de reducere va fi de 24% si se va aplica la toti operatorii.

In privinta tarifelor de interconectare pentru retelele de telefonie fixa, nivelurile raman neschimbate fata de cele propuse in consultare si anuntate de ANCOM in prima parte a lunii august. Astfel, tarifele de interconectare pentru retelele de telefonie fixa care vor fi practicate de cei 52 de operatori de profil vor scadea cu 15% la 1 ianuarie, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut, si cu 18% la 1 iulie 2012, la 0,67 eurocenti/minut, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor.

ANCOM urmeaza sa notifice CE si Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice setul de masuri propuse, eventuale observatii putand fi trimise in termen de o luna de la data notificarii.
Surse din piata telecom ne-au precizat ca ar fi fos mai potrivit ca aceste reduceri sa se aplice din luna aprilie 2012, pentru a mai reduce din impactul financiar asupra rezultatelor operatorilor.

Pozitie Dorin Odiatiu, Marketing Director Orange Romania:
“...Trebuie avut in vedere ca reglementarile excesive pot produce efecte negative asupra pietei, operatorilor si, in final, a utilizatorilor. Efecte precum reducerea veniturilor si, deci a capacitatii de a investi, pot impacta inovatia, calitatea si diversitatea serviciilor.'

Piata in scadere
Piata de comunicatii electronice din Romania a inregistrat in anul 2010 valoarea de 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde RON), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009, potrivit datelor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii

Razboi total pe piata telecom
Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei mobile a avut loc la 1 ianuarie 2009 pentru operatorii Vodafone si Orange, iar pentru Cosmote, RDS&RCS si Telemobil la 1 iulie 2010. Cu acea ocazie, Vodafone lua in calcul varianta tribunalului impotriva arbitrului telecom, in timp ce Orange acuza Autoritatea de Reglementare ca favorizeaza grupurile Romtelecom/Cosmote. Reducerea tarifelor s-a aplicat conform calendarului.

×