x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget In cautarea sfantului pocal

In cautarea sfantului pocal

18 Mai 2004   •   00:00

Arheologia moderna si-a gasit noi tipare: cercetatorii englezi folosesc faimosul spargator de coduri „Enigma" in incercarea de a gasi Sfantul Graal. Computerele de la Stanford reconstituie cea mai veche harta a Romei.

ALEXANDRU RADESCU

Experti britanici de la un centru care se ocupa cu studierea celui de-al doilea razboi mondial si-au asumat dificila sarcina de a elucida misterul unor inscriptii despre care se spune ca ar indica locul in care se afla Sfantul Graal. Pentru a reusi in misiunea lor, ei au apelat la spargatorul de coduri „Enigma". Da, este vorba de faimosul cod in care erau incifrate documentele celui de-al Treilea Reich. Complicatele operatiuni de descifrare se vor aplica unui text inscriptionat pe un monument din imprejurimile tinutului Staffordshire. Este vorba de monumentul Sheperd, construit in jurul anului 1748 de catre familia Anson, despre care se spune ca ar fi avut legaturi cu ordinul cavalerilor Templieri, legendarii „protectori" ai Sfantului Graal.

Roma in piatra

De cealalta parte a Atlanticului, intr-unul din laboratoarele Universitatii Stanford, computere, scannere si softuri au „muncit" pentru a pune cap la cap bucati de piatra care, candva, formau o harta a maretei Rome. Harta („Forma Urbis Romae", in denumirea originala) masoara 18 metri in lungime si are o latime de 14 metri si a fost creata in anul 210 dupa Hristos. Dupa cum declara cercetatorii americani, aceasta harta ar cuprinde toate componentele arhitectonice ale capitalei Imperiale: de la Colosseum si Circus Maximus (acolo unde aveau loc cursele de carute) si pana la locuinte si pravaliile micilor comercianti. Din pacate, dupa caderea Romei, o parte din harta (adapostita in Templul Pacii) a fost sparta, multe alte bucati fiind imprastiate de-a lungul secolelor. Astfel, in momentul de fata, computerele de la Stanford au recompus un „puzzle" care nu reprezinta decat 15% din original, iar pe unul din site-urile universitatii exista detalii, in imagini si cuvinte, despre harta.

Roboti in piramide

Lumea high-tech este implicata si in santierele arheologice din Egipt si Mexic. Piramidele de la Gizeh si Teotihuacan adapostesc in continuare numeroase mistere, pe care cercetatorii au hotarat sa le „atace" si cu ajutorul tehnicilor de ultima ora. In Egipt, roboti misuna prin toate cotloanele pentru a gasi camere secrete. La Teotihuacan („Orasul zeilor"), profesori de fizica si arheologi incearca sa afle mai multe despre o civilizatie a carei istorie s-a derulat aproximativ in paralel cu cea a Romei antice. Se foloseste un echipament care sa detecteze niste particule care apar atunci cand razele cosmice „bombardeaza" atmosfera Pamantului. Prezenta acestor particule in interiorul piramidelor de aici ar duce la detectarea unor cavitati in care ar putea fi mumii ale regilor care au condus din „Orasul zeilor".

Sf. Graal, legenda sau realitate?

In jurul Sfantului Graal s-au tesut o multime de povesti, majoritatea vorbind despre un vas folosit de Iisus in seara Ultimei Cine, petrecute alaturi de ucenicii Sai. Povestea aduce in prim-plan pe Iosif din Arimatea, care ar fi umplut acel vas cu sangele Mantuitorului coborat de pe Crucea Rastignirii. Vasul a fost adus de Iosif, sau de fiul sau, in Marea Britanie. Un erou de la curtea regelui Arthur gaseste Graalul, iar legenda devine... legenda.
×
Subiecte în articol: IT