Arheologia moderna si-a gasit noi tipare: cercetatorii englezi folosesc faimosul spargator de coduri âEnigma" in incercarea de a gasi Sfantul Graal. Computerele de la Stanford reconstituie cea mai veche harta a Romei.
ALEXANDRU RADESCU
Experti britanici de la un centru care se ocupa cu studierea celui de-al doilea razboi mondial si-au asumat dificila sarcina de a elucida misterul unor inscriptii despre care se spune ca ar indica locul in care se afla Sfantul Graal. Pentru a reusi in misiunea lor, ei au apelat la spargatorul de coduri âEnigma". Da, este vorba de faimosul cod in care erau incifrate documentele celui de-al Treilea Reich. Complicatele operatiuni de descifrare se vor aplica unui text inscriptionat pe un monument din imprejurimile tinutului Staffordshire. Este vorba de monumentul Sheperd, construit in jurul anului 1748 de catre familia Anson, despre care se spune ca ar fi avut legaturi cu ordinul cavalerilor Templieri, legendarii âprotectori" ai Sfantului Graal.
Roma in piatra
De cealalta parte a Atlanticului, intr-unul din laboratoarele Universitatii Stanford, computere, scannere si softuri au âmuncit" pentru a pune cap la cap bucati de piatra care, candva, formau o harta a maretei Rome. Harta (âForma Urbis Romae", in denumirea originala) masoara 18 metri in lungime si are o latime de 14 metri si a fost creata in anul 210 dupa Hristos. Dupa cum declara cercetatorii americani, aceasta harta ar cuprinde toate componentele arhitectonice ale capitalei Imperiale: de la Colosseum si Circus Maximus (acolo unde aveau loc cursele de carute) si pana la locuinte si pravaliile micilor comercianti. Din pacate, dupa caderea Romei, o parte din harta (adapostita in Templul Pacii) a fost sparta, multe alte bucati fiind imprastiate de-a lungul secolelor. Astfel, in momentul de fata, computerele de la Stanford au recompus un âpuzzle" care nu reprezinta decat 15% din original, iar pe unul din site-urile universitatii exista detalii, in imagini si cuvinte, despre harta.Citește pe Antena3.ro