x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget În licitaţia 4G, cererea operatorilor depăşeste oferta

În licitaţia 4G, cererea operatorilor depăşeste oferta

de Alexandru Radescu    |    23 Aug 2012   •   16:52
În licitaţia 4G, cererea operatorilor depăşeste oferta

Din 10 septembrie incep rundele primare in cea mai mare licitatie telecom organizata in Romania, pentru ca rezultatele finale sa fie anuntate in cursul lunii octombrie. Potrivit ANCOM, se impune organizarea rundelor primare intrucat cererea initiala agregata a celor cinci ofertanti depaseste numarul de blocuri disponibile in cel putin o banda. Operatorii care s-au calificat pentru etapa urmatoare sunt 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone si sunt vizate frecvente in benzile de 800MHz, 900MHz, 1900MHz, 2600MHz, pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date.

In prima runda primara pretul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitatie de ANCOM va fi egal cu pretul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat sa depuna o oferta indicand numarul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreste sa liciteze. La incheierea fiecarei runde primare se centralizeaza toate ofertele primite, iar daca in runda respectiva cererea depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile in una sau mai multe categorii, se organizeaza o noua runda primara. In cazul in care se vor organiza mai multe runde primare, pretul pentru un bloc in benzile in care exista cerere excedentara va fi crescut si comunicat ofertantilor.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Se estimeaza ca la buget vor fi astfel atrase, in urma licitatiilor, cel putin 700 milioane de euro.

×