x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Info

Info

13 Oct 2008   •   00:00

13 octombrie 2008



PRIMUL APEL
Telecomul din SUA marchează astăzi un sfert de veac de telefonie mobilă. La 13 octombrie 1983, americanii au consemnat primul apel comercial în reţea mobilă de telefonie. La acea dată, preşedintele Ameritech Mobile Communications l-a sunat pe strănepotul lui Alexander Graham Bell, aflat în Germania. Acea conversaţie transatlantică a lansat practic primul sistem comercial de telefonie mobilă, disponibil locuitorilor din Chicago, în frecvenţa 800-900Mhz. Pentru conversaţie s-a folosit un telefon mobil Motorola DynaTAC 8000X care cîntărea 900 de grame şi avea o lungime de 13 inci (33cm). Bateria terminalului asigura un timp de vorbire de 30 de minute.Graham Bell este considerat inventatorul telefonului.

"BOLD" CU PROBLEME
Filiala Orange din Marea Britanie a suspendat vânzarea terminalului Blackberry Bold din cauza unor probleme de software. Bold a ajuns şi pe piaţa româneasca, fiind distribuit din luna septembrie de către operatorul Orange. Vodafone vinde terminalul din această lună. Este primul model BlackBerry compatibil cu tehnologia HSDPA şi încorporează funcţionalităţi  precum Wi-Fi integrat, camera de 2MP, GPS, memorie internă de 1 GB şi slot SD/SDHC, mesagerie instant şi Media Player. (Alexandru Rădescu)

STOCARE
D-Link a lansat 4-Bay Network Storage Enclosure o soluţie pentru stocare şi accesare de documente în reţea şi prin Internet. Dispozitivul este conceput să acopere până la patru drive-uri SATA, care pot fi inserate fără nici un fel de dispozitive speciale sau cabluri de ataşare. Modelul afişează informaţii importante, între care adrese IP, statistici referitoare la hard drive, temperatură sau starea server-ului.

GPS
Potrivit unui raport Berg Insight, nu­mă­rul utilizatorilor de telefoane care îşi descarcă hărţi în terminalele echipate cu platformă GPS va creste de la 16 milioane în 2008 la 70 de milioane în 2014. Veniturile obţinute din taxele plătite de utilizatorii acestor servicii precum si din publicitatea aso­ciată ar putea ajunge la aproximativ 600 de milioane de euro în şase ani. Până la sfârşitul acestui an, această piaţă este estimată la 180 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: IT