x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Interconectare - Operatori încăieraţi

Interconectare - Operatori încăieraţi

de Alexandru Radescu    |    28 Ian 2009   •   00:00
Interconectare - Operatori încăieraţi

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a prezentat ieri "calendarul" tarifelor de interconectare, un subiect foarte delicat pentru operatori. Prin ajustarea acestor tarife, ANC-ul se aşteaptă la tarife mai mici cu 25%-30% în următorii trei ani.



Ca de fiecare dată când vine vorba despre preţurile tarifelor de interconectare, operatorii se încaieră, războindu-se prin declaraţii. Tariful de interconectare este preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie către alt operator pentru transportul şi terminarea apelurilor propriilor utilizatori către reţeaua acestuia din urmă. Deoarece acest preţ se regăseşte în tariful perceput de operatori utilizatorului final, cu cât tariful de interconectare este mai mare, cu atât preţul perceput utilizatorului final pentru apeluri în afara reţelei va fi mai mare.

ANC-ul a anunţat ieri că prima etapă de reducere a tarifelor de interconectare practicate de Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS va fi pusă în aplicare de la 1 aprilie, cu două luni peste termenul propus iniţial, respectiv 1 februarie. Cosmote şi Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/min., iar RDS de 0,0721 euro/min.
De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse sunt de 0,0567 euro/min. pentru Cosmote şi Telemobil şi de 0,064 euro/min. pentru RDS.
De asemenea, s-a mai introdus o nouă etapă de reducere la 1 iulie 2010 pentru cei trei operatori. În cazul Orange şi Vodafone, tariful de
interconectare practicat de la începutul acestui an este de 0,0503 euro/min.

REACŢII
Potrivit Vodafone, "reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS era absolut necesară. Cu toate acestea, ne-am fi aşteptat ca atingerea simetriei tarifelor să se producă încă din 2009, şi nu din iulie 2010. Credem că aceste întârzieri generează un dezechilibru pe piaţă. Cei trei operatori primesc astfel o subvenţie, ceea ce poate fi considerată o decizie favorizantă, mai ales în contextul economic actual". Pentru Orange "forma finală a deciziei rezolvă parţial lucrurile, dar încă mai creează avantaje pentru anumiţi operatori". Conform Telemobil, "decizia este benefică exclusiv celor doi operatori mari, care, fiind în imposibilitatea de a mai realiza aceleaşi profituri din serviciile de interconectare, au fost «recompensaţi» de Autoritate prin posibilitatea reducerii costurilor fără să le afecteze profitul. Aplicarea deciziei în forma actuală face ca operatorii cu cotă de piaţă mult mai mică să fie supuşi unui proces de reglementare mult mai aspru decât în cazul reglementării iniţiale a celor doi mari operatori". Oficialii Cosmote au preferat să se abţină de la comentarii  până la momentul versiunii finale a deciziei, care va fi transmisă Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: IT interconectare operatori