x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget INTERCONECTARE / Vodafone-Orange în război cu arbitrul telecom

INTERCONECTARE / Vodafone-Orange în război cu arbitrul telecom

de Alexandru Radescu    |    22 Noi 2008   •   00:00

Decizia arbitrului telecom de a propune scăderea tarifelor de interconectare ale tuturor operatorilor mobili a provocat reacţii dure din partea Vodafone şi Orange. Pe de altă parte, Romtelecom şi Telemobil susţin propunerile ANC, în timp ce Cosmote arată prudenţă, urmând să studieze tarifarea.



Astfel, nivelul tarifelor de interconectare maxime practicate de Orange si Vodafone scade de la 1 ian 2009 la 5,03 eurocenţi, în timp ce pentru Cosmote şi Telemobil, tariful ajunge la 6,4 eurocenţi la 1 feb 2009 si 5,67 la 1 ian 2010. RCS&RDS va avea un tarif maxim de 7,21 eurocenţi de la 1 feb 2009 si de 6,4 eurocenti de la 1 ian 2010. Potrivit preşedintelui ANC, noile tarife ar duce la scădea facturii de telefonie mobilă până la 30% în următorii trei ani, un calcul considerat de Vodafone "fără nici un fundament de business şi doar un demers personal de imagine”. Pentru Orange, propunerile ANC "contravin flagrant recomandărilor Comisiei Europene, prejudiciază interesul consumatorilor şi protejează interesele comerciale ale unui grup de operatori”.

ANC a ripostat la aceste acuze: Vodafone alege să interpreteze prin omisiune, în favoarea sa, şi recomandarea Comisiei, şi informaţiile prezentate astăzi de ANC. Recomandarea Comisiei este menită să asigure politici de reglementare armonizate la nivel european. Comisia recomandă autorităţilor naţionale să asigure tarife simetrice de interconectare până la sfârşitul lui 2011 şi ANC preconizează că va elimina toate asimetriile pina la acel moment. Să nu uităm că Vodafone si Orange au avut o pantă lentă de ajustare şi chiar unele amânări de la aceasta şi, in mod simetric, celorlalţi operatori li se acordă un tratament similar”.  În opinia presedintelui ANC, Liviu Nistoran, tarifele mai mici la apeluri încurajează consumul, de partea Orange si Vodafone fiind şi cele peste 20 de milioane de SIMuri active, cât însumează cei doi operatori împreună.


Interconectarea


Tariful de interconectare este preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie fixă sau mobilă operatorului de telefonie pentru transportul şi terminarea apelurilor propriilor utilizatori către reţeaua acestuia din urmă. Deoarece acest preţ se regăseşte în tariful perceput de operatori utilizatorului final, cu cât tariful de interconectare este mai mare cu atât preţul perceput utilizatorului final pentru apeluri în afara reţelei va fi mai mare.

Reacţiile operatorilor


Orange:
"În condiţiile în care ANC decide să menţină tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scădea în mod corespunzător. Prin introducerea nejustificată a asimetriilor în relaţiile de interconectare între operatori, care contravine flagrant recomandărilor Comisiei Europene, ANC prejudiciază interesul consumatorilor şi protejează interesele comerciale ale unui grup de operatori. Considerăm că ANC va înţelege că varianta propusă este inacceptabilă şi va modifica decizia în mod corespunzător.”

Vodafone:

"Considerăm că propunerea ANC, privind scăderea tarifelor de interconectare, este o iniţiativă discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania şi Orange Romania, de natură să descurajeze competiţia. Mai mult, această acţiune intră în contradicţie cu ultimele recomandări ale Comisiei Europene şi creează dezechilibre majore pe piaţa locală de telecomunicaţii.  Ne exprimăm surprinderea că ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorând practic interesele celor 20 de milioane de clienţi ai Vodafone şi Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS. Apreciem că declaraţiile preşedintelui ANC, potrivit cărora tarifele pentru serviciile mobile vor scădea cu 25-30% in următorii 3 ani, ca urmare a diminuării taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business şi reprezinta doar un demers personal de imagine. În acest moment, punem sub semnul intrebării statutul ANC, de arbitru independent, corect şi nepărtinitor al pieţei de telecomunicaţii din România. Constatăm că, prin această decizie, autorităţile române de reglementare în telecomunicaţii se poziţionează total diferit  faţă de Comisia Europeana, şi, din păcate, în detrimentul pieţei locale. De asemenea, această decizie dovedeşte încă o dată că ANC foloseşte o unitate de măsură diferită în cazul reglementărilor pe piaţa de telefonie fixă, faţă de piaţa de telefonie mobilă. Astfel, toţi operatorii de telefonie fixă din România, indiferent de momentul intrării în piaţă sau de cota de piaţă, au impuse în prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioadă de tranziţie de 9 luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparaţie, în cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost şi le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, între 2003 si 2011.

Cosmote

"Anunţul făcut de ANC în legătură cu reglementarea tarifelelor de interconectare pentru Cosmote necesită o analiză amănunţită, datorită complexităţii proiectului. În prezent, analizăm prevederile incluse în proiect şi potenţialul impact al acestora asupra operaţiunilor companiei. Vom fi în măsură să putem face comentarii mai ample odată ce vom avea rezultatele acestei analize."

Telemobil
Zapp întotdeauna a susţinut că tarifele de interconectare practicate de operatori sunt foarte mari, iar aceasta este principala cauză care ne împiedică să reducem costurile către clientul final. Dacă tariful de interconectare ar deveni un cent sau zero cenţi, Zapp ar fi o companie foarte fericită pentru că acest lucru ne-ar permite să reducem la rândul nostru tarifele practicate, afectând pozitiv utilizatorii care s-ar bucura de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie mobilă".

Romtelecom
"Când există o decizie a autorităţii de reglementare încă din 2006, care prevede un tarif de interconectare de 5,03 eurocenţ/min de la 1 ianuarie 2009, ar fi fost absolut inacceptabil ca o asemenea decizie să se modifice cu câteva săptămâni înainte de termen. Continuarea investiţiilor în industria telecomunicaţiilor din România depinde foarte mult de stabilitatea şi predictibilitatea cadrului de reglementare”.

×
Subiecte în articol: IT vodafone orange interconectare operatori