x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget “Internetul lucrurilor”, partea întunecată: risipa URIAŞĂ de energie

“Internetul lucrurilor”, partea întunecată: risipa URIAŞĂ de energie

02 Iul 2014   •   17:21
 “Internetul lucrurilor”, partea întunecată: risipa URIAŞĂ de energie

Cele aproximativ 14 miliarde dispozitive electronice conectate la Internet, existente în prezent la nivel mondial, risipesc anual energie electrică în valoare de circa 80 de miliarde de dolari din cauza unor tehnologii ineficiente, iar problema se va agrava până în 2020, când electricitatea risipită de aceste dispozitive se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an, se arată într-un studiu publicat azi de Agenţia Internaţională a Energiei, transmite AFP.

Potrivit acestui raport, în 2013, dispozitive electronice conectate la Internet, de genul modemuri, imprimante şi console de jocuri video, au consumat o cantitate de energie de aproximativ 616 terawaţi oră, cea mai mare parte în timp ce dispozitivele erau în modul standby. În plus, din cantitatea totală aproximativ 400 de terawaţi oră a fost risipită din cauza unor tehnologii ineficiente.

'Problema nu este că aceste dispozitive sunt deseori în modul standby, ci mai degrabă că utilizează mai multe electricitate decât ar trebui pentru a menţine conexiunea şi a comunica cu reţeaua', a declarat directorul IEA, Maria Van der Hoeven. 

'Numai prin utilizarea celor mai bune tehnologii existente în prezent, astfel de dispozitive ar putea efectua aceleaşi sarcini în standby, dar ar consuma o cantitate de energie cu 65% mai mică', a adăugat Maria Van der Hoeven.

IEA avertizează că cererea de energie este în creştere pe măsură ce conectivitatea la reţea se extinde la dispozitive precum frigidere sau maşini de spălat. Graţie utilizării acestor echipamente, numărul dispozitivelor care permit accesul la reţea ar urma să ajungă la 50 de miliarde de unităţi până în 2020 şi la 100 de miliarde în deceniul următor.

În acest sens, îmbunătăţirea eficienţei energetice a dispozitivelor conectate la reţea ar putea economisi o cantitate de energie de 600 de terawaţi, adică echivalentul închiderii a 200 de termocentrale standard pe cărbune cu o capacitate de 500 de megawaţi. (Agerpres)

 

 

×
Subiecte în articol: consum energie gadgeturi internet