x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul vine şi de la 220V

Internetul vine şi de la 220V

de Alexandru Radescu    |    09 Feb 2008   •   00:00
Internetul vine şi de la 220V

TEHNOLOGIE ● Fără cablaj, dar nu wireless
După efectuarea unor teste prin 2005-2006, autorităţile gândesc la un proiect de act normativ care să permită furnizarea de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul liniilor electrice.


TEHNOLOGIE ● Fără cablaj, dar nu wireless
După efectuarea unor teste prin 2005-2006, autorităţile gândesc la un proiect de act normativ care să permită furnizarea de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul liniilor electrice.


Comunicaţii broadband prin liniile electrice sau PLC (Power Line Communications) nu reprezintă o noutate pentru România, având în vedere că am avut de-a face cu câteva proiecte-pilot în 2005 şi în 2006: Electrica în Bucureşti şi Ministerul Comunicaţiilor în comuna Band (Mureş). De atunci nu s-a mai auzit nimic despre alte proiecte de acest gen, publice sau private. Opţiunea pentru PLC s-ar baza pe faptul că se evită cablajul, deci costuri mai mici plus câştigul estetic. Din punct de vedere tehnologic, vorbim despre furnizarea de lărgimi de bandă partajate până la 205 Mbps (maximul prezent, dar şi în funcţie de echipamente), precum şi acoperirea distanţelor de la 300 până la 600 de metri (reţele de tensiune joasă) şi de la 500 la 1.500 de metri (reţele de tensiune medie). Aplicaţiile PLC variază de la citirea automată a contoarelor de electricitate, telefonie, internet până la servicii "triple-play".


SISTEM. Schema este simplă: furnizorul de servicii internet aduce cablul de fibră optică până la imobilul în cauză. Acolo foloseşte un gateway achiziţionat de la un producător PLC. Gateway-ul este conectat la reţeaua electrică a imobilului, iar fiecare client trebuie să folosească la priză un adaptor dedicat. Cablul UTP face legătură între acest din urmă echipament şi computer. În ceea ce priveşte costurile echipamentelor, un gateway Current costă 800 de euro, iar adaptorul ajunge la 130-140 de euro. Comparativ cu costurile de cablare ale unui bloc de 50 de apartamente prin PLC, cheltuielile de cablare, conectare şi administrare ale unei reţele se reduc până la 50%, spune Daniel Boangiu, Business Development Manager  Novensys, o companie care distribuie în România echipamente PLC. Deocamdată, singura implementare în mediul privat se găseşte în cartierul Henri Coandă, împreună cu GTS Telecom. La nivel global există proiecte PLC şi în SUA, şi în Europa, fiind doar o alternativă la "soluţiile clasice" pentru clădiri necablate: hoteluri, şcoli, administraţia publică, utilităţi, dar şi ansambluri imobiliare.


Traseu tehnic

Modul de lucru este similar vechilor reţele pe cablu coaxial. Diferenţa constă doar în faptul că semnalul util schimbat de cele două echipamente se suprapune undei de 220V/50Hz de tensiune alternativă. Conectarea decurge astfel: gateway "injectează" în sistem un semnal (pe nişte frecvenţe specifice) şi aşteaptă răspunsul. Semnalul se va disipa "simultan" în întreaga reţea electrică a clădirii. Adaptorul recepţionează semnalul emis (îl separă, amplifică şi decodează) şi dacă îl "înţelege" transmite un răspuns. Totuşi, faptul că frecvenţele folosite pentru acest tip de comunicaţii sunt de 1-30 MHz pentru aplicaţiile de bandă largă a dus la interferenţe cu benzile folosite de diverse instituţii (poliţie, pompieri), inclusiv radioamatori.



×
Subiecte în articol: IT