x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPad şi lumea de după iPad

iPad şi lumea de după iPad

de Alexandru Radescu    |    30 Mar 2010   •   00:00
iPad şi lumea de după iPad

Au mai rămas patru zile până la lansarea pe piaţă a celui mai aşteptat gadget din ultimul an: tableta iPad de la Apple. Telecomul şi internetul mobil s-au schimbat fundamental după apariţia iPhone. Cu iPad, Apple vizează mai multe domenii: de la cărţi în format electronic până la segmentul netbook.

Încă de la prezentarea oficială de la sfârşitul lui ianuarie a fost clar că iPad va fi un dispozitiv destinat, în principal, navigării pe internet, mail-urilor, rulării de fotografii, jocurilor video (cu îmbunătăţiri în experienţa tactilă) şi nu în ultimul rând cărţilor în format electronic (funcţie de e-reader). De asemenea, noul gadget se încadrează perfect în "ecosistemul" creat în jurul iPhone prin App Store (peste 150.000 de aplicaţii).

Un sondaj realizat de firma de cercetare de piaţă comScore privind intenţiile de utilizare, a arătat că pentru 50% dintre potenţialii cumpărători, de bază va fi navigarea pe internet, urmată de e-mail (48%), player audio (38%), cititul cărţilor (37%), consum media (34%). Cu alte cuvinte, va fi un gadget pentru noua generaţie de entertainment mobil, cu interfaţă tactilă şi conectare la internet.

Startul precomenzilor s-a dat la 12 martie, iar oficialii Apple au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute epuizarea stocului destinat precomenzilor, o reîncărcare a stocurilor şi reluare de comercializări fiind programată pentru 12 aprilie.

În funcţie de capacitatea de stocare, primele modele de iPad vor costa între 499 şi 699 de dolari, beneficiind doar de conectivitate Wi-Fi. Versiunile capabile de conexiune 3G ar trebui să apară pe piaţă spre sfârşitul lunii aprilie, cu preţuri cuprinse între 629 şi 829 de dolari. În lipsa unor informaţii legate de disponibilitatea pe piaţa locală, mulţi români s-au "lipit" de precomenzi prin intermediul cunoştinţelor de peste ocean.

LISTA DE AŞTEPTARE E LUNGĂ
În luna ianuarie, la CES (Las Vegas) mai multe companii IT au prezentat propriile modele de tablet PC. Cooperarea dintre Motorola şi NVIDIA aduce pe piaţă un gadget Full HD cu ecran tactil de 15 inci şi modem wireless 4G, cel puţin pentru reţeaua Verizon din SUA. Chinezii de la Lenovo au prezentat un hibrid, netbook, al cărui display (11,6 inci) se detaşează, beneficiind astfel de un tablet. Dell a prezentat un prototip, Microsoft a dezvoltat un model în cooperare cu HP, iar Samsung promite un astfel de gadget pentru partea a doua a anului.

 

Google tablet

5630-117118-fotocaseta.jpg
Nici nu se stinseseră ecourile de după prezentarea iPad-ului şi gigantul Google a stricat atmosfera din Cupertino. Pe site-ul Google Chromium Projects (dev.chromium.org) au fost prezentate imagini şi secvenţe video cu un prototip (foto). Printre funcţiile tabletei: tastatura "virtuală", care apare pe ecranul tactil, caracteristică şi a iPad-ului, dar şi a telefoanelor mobile "inteligente" lansate în ultimii ani. Tableta ar rula sistemul de operare Chrome OS, bazat pe platformă open source, lansat de Google în noiembrie 2009 ca sistem de operare destinat iniţial notebook-urilor. Sistemul de operare a fost dezvoltat în urma lansării browser-ului Google Chrome.

×
Subiecte în articol: gadget