Prima oara cand il iei in mana nu poti sa nu ramai socat de greutatea sa. Daca spun ca are 140 de grame nu exprim pe deplin senzatia de metale grele instalate in mana sau buzunar. Ca o comparatie, Samsung Galaxy S, chiar daca e de generatie trecuta, se simte mult mai usor, desi e mai mare.
Apoi observi designul perfect, marca Apple. Fiecare bucatica e la locul ei, nimic nu scartaie, nimic nu e la voia intamplarii, totul e polizat la micron. Nu da impresia de plasticaraie ieftina si nici de chinezarie. Impresia este de jucarie scumpa sau de bijuterie high-tech. Ecranul este tot de 3,5 inci, iar rezolutia tot aceeasi de 640 x 960 pixeli a displayului 'Retina'. In maruntaiele telefonului, compania a integrat un procesor dual-core A5, cantitatea de memorie RAM a ramas si ea aceeasi, 512 MB, din moment ce Apple controleaza si dezvoltarea sistemului de operare, si ca atare integrarea perfecta a hardware-ului cu software-ul ii permite sa opereze 'scurtaturi', astfel incat experienta utilizatorului sa nu fie afectata. La conectivitate gasim 3G HDSPA cu viteze de pana la 14.4 Mbps, alaturi de care vin traditionalele Wi-Fi, Bluetooth, GPS si USB. Camera foto de pe iPhone 4S (8MP) este cea mai placuta surpriza din tot ce ofera terminalul. Claritatea este elementul-cheie prin care camera poate fi descrisa.
Intr-o lume in care rivalii deja ofera telefoane cu baterii de 1.730 mAh, Apple a gasit de cuviinta sa includa doar una Li-Po de 1432 mAh, maximum trei ore de energie, si asta fara a folosi aplicatii intensive. Probabil, socoteala a fost ca ecranul mai mic si integrarea stransa dintre soft si componente duce la o reducere a consumului.
Am lasat la final un test special: Siri, asistentul personal de pe noul terminal Apple. Incercandu-i puterile, am constatat ca Siri exista degeaba in Romania. In trei teste efectuate comparativ cu Iris si Skyvi de pe Android, Siri a gasit o singura data pagina despre Ceausescu. Nu stie unde e Romania, n-a auzit de Hagi, nu-ti arata pizzerii.