x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPhone3Gmania cuprinde România

iPhone3Gmania cuprinde România

de Alexandru Radescu    |    23 Aug 2008   •   00:00
iPhone3Gmania cuprinde România

Joi noapte, la ora 0:00, a început anul 1 al iPhone 3G în România. Bucureşti, Ti­mi­şoa­ra, Constanţa, Cluj, Braşov şi Iaşi au fost cele şa­se oraşe în care s-a săr­bă­torit "Revelionul iPhone".

Joi noapte, la ora 0:00, a început anul 1 al iPhone 3G în România. Bucureşti, Ti­mi­şoa­ra, Constanţa, Cluj, Braşov şi Iaşi au fost cele şa­se oraşe în care s-a săr­bă­torit "Revelionul iPhone".

 
Mai mult de un an am aş­tep­tat lansarea oficială a terminalului iPhone în România şi doar două ore a stat la coadă primul cum­pă­ră­tor din Bucureşti, Cătălin F. Pe la  ora 22:00 s-a postat în faţa maga­zi­nu­lui Orange Concept Store de pe Calea Victoriei, iar după miezul nopţii semna hîrtii şi suporta bliţuri. A primit un model de 16 GB la preţ de 8 GB. Cătălin a deschis lista primei sute de cli­enţi iPhone 3G din Capitală, cîş­ti­gul nocturn al operatorului. Acest total reprezintă cam ju­mătate din "aglomerarea" de la lan­sare, o aglomerare destul de li­niş­tită pe fondul lipsit de artificii şi bo­xe al organizatorilor. Şi cum busi-nessul se măsoară în cifre, ambiţia ope­ratorului este de a contabiliza pînă la sfîrşitul anului cî­teva zeci de mii de unităţi vîndute, după cum declara la faţa locului directorul general Orange România, Richard Moat.

 
PREŢURI. În ce măsură se va împlini această dorinţă vom vedea în lunile ce urmează şi nu va fi chiar uşor de realizat avînd în vedere pre­ţul terminalului. Operatorul vinde iPhone3G la preţuri cuprinse între 179 şi 489 de euro (TVA inclus), pentru două tipuri de abonament: 39 şi 59 de euro (fără TVA). În abonamente sînt incluse minute, SMS-uri, trafic naţional. Clienţii deja existenţi, dacă îşi activează o opţiune în valoare de 12 euro/lună, care oferă mi­nute şi trafic de date incluse, pot cum­păra un iPhone la tarife reduse pînă la 289 de euro. Pentru clienţi Orange, cu abonamente lunare în va­loare de peste 32 de euro, preţul te­lefonului ajunge la 209 euro. Fără abonament, preţul unui model cu sto­care 8 GB este de 519 euro (TVA in­clus), iar preţul pentru modelul de 16 GB este de 609 euro (TVA inclus).


PUNCTE FORTE. Întrebat fiind de ce şi-a cumpărat iPhone, pri­­mul client din Bucureşti a replicat sec: viteza conexiunii la internet. Un iPhone GSM/EDGE a fost conside­rat prea "slab" pentru navigare pe net, aşa că la noul model viteza de download a crescut de aproape trei ori, be­neficiind de HSDPA (plus Wi-Fi). Altă noutate este platforma GPS, prima generaţie folosind doar Google Maps pentru orientare în spaţiu. Acum, iPhone este şi "uneal­tă business" asigurînd func­ţi­o­­na­litate pentru Office, control parental şi chiar suport lingvistic. Diagonala ecranului a ră­mas la 3.5 inci, iar experienţa tactilă Multi-Touch este în conti­nuare un secret tehnologic Apple. Tot fără MMS.

 
MINUSURI. Aplicaţii care nu pornesc, convorbiri încheiate brusc, conexiuni la internet "deranjate" (trecere aiurea din HSDPA în EDGE) sînt doar cîteva dintre pro­bleme. Apple încearcă să se mişte repede şi să rezolve sau chiar să înlocuiască dispozitive în cazuri mai grave (cum ar fi pixeli morţi). În momentul de faţă, rivalul iPhone 3G pe piaţa noastră este HTC Diamond, un terminal pentru care Vodafone oferă pachete complete (minute, SMS-uri, trafic). Oficialii Orange au anunţat că vor oferi şi Diamond. De asemenea, în oferta lor va intra şi Samsung Omnia, un alt competitor pe acest segment. Omnia va ajunge în România la începutul lui septembrie, la un preţ estimat de 2.000 lei.

 

O altă eră a comunicaţiilor, la Braşov

Noua generaţie de telefoane de la Apple, denumite iPhone 3G, a intrat în vînzare şi la Braşov, joi spre vineri noaptea. Cîteva zeci de curioşi, dar şi cli­enţi au aşteptat pînă spre di­mi­neaţă să achiziţioneze re­vo­lu­ţi­o-­narul telefon, care aduce practic in­ternetul la purtător, pe telefo­nul mobil, neavînd concurent în lume la această oră. Orange Ro­mâ­nia a lansat terminalul chiar la 12 noaptea, pentru a simboliza trecerea într-o nouă eră a IT-ului. Laura Stroie, managerul maga­zinului Orange din Braşov, unde s-a făcut lansarea iPhone-ului, a de­cla­rat: "Este un eveniment extra­or­dinar pentru Orange şi pentru clienţii noştri. Practic, cu acest telefon am intrat într-o altă eră a comunicaţiilor telefonice, unde in­ternetul ne este accesibil în orice loc unde există semnal Orange. Realizarea tehnologică a celor de la Apple nu are egal la această oră, iar iPhone-ul a făcut furori în toată lumea. Azi-noapte clienţii noştri au plecat fericiţi datorită po­sibilităţii de a avea cel mai avansat telefon din lume, la preţuri rezonabile".

  • Libiu Mateescu

 

Problemele de soft în presa italiană

Unul dintre cele mai importante cotidiene economice ita­liene, "Il Sole 24 ore", a publicat în ediţia din 20 august un material în care erau preluate şi discutate reclamaţiile clienţilor apropo de "bijuteria Apple".
Dintre acestea, cele mai supărătoare au fost menţionate cele de conectare, probleme cu semnalul. "Acum, e rîndul luării în discuţie a unei recepţii proaste a semnalului, care conduce la o conectare la internet slabă şi la căderi ale liniei în timpul convorbirilor", afirmă cotidianul menţionat, precizînd că împătimiţii au făcut o recenzie a informaţiilor şi au ajuns la concluzia că 1-2% din aparatele vîndute au astfel de probleme. Mai mult, oficiali ai Apple, în persoana lui Steve Jobs, potrivit ziarului italian, au admis că sînt probleme cu descărcarea softurilor şi aplicaţiilor telefonului de pe internet via iTunes şi că problema ar urma să fie rezolvată undeva în septembrie, cînd se va face updatarea software a iPhone.

  • Lacrima Andreica

 

Constanţa

"Constanţa este printre cele şase oraşe nominalizate să des­chidă porţile iPhone pentru pri­mii clienţi. Este un telefon deo­se­bit faţă de altele aflate pe piaţă, iar românii sînt în cău­ta­re de noutăţi, adoră tendinţele în modă. Noi am înregistrat un succes în Franţa, unde a fost pri­ma dată lansat, şi cu certitudine şi în România se va bucura de succes", spune Daniela Tudor, Shop Manager. Primul client al magazinului pentru noul produs a fost un tînăr care a aşteptat special lansarea aces­tuia de către Orange. După ce a semnat contractul şi a in­trat în posesia noului iPhone 3G, Ştefan Brezanu a spus că îl consideră un produs interesant şi o investiţie bună.

  • E. Sava


La Iaşi s-a aşteptat de la ora 18:00

Au mîncat bine, şi-au luat pro­vi­zii de apă şi ţigări, au mers preventiv la toaletă, după care s-au aşezat la rînd. Încă de la ora 18:00. Amatori de iPhone de 16, 17, 18 şi 19 ani, ba unul chiar de 60 şi ceva şi senator PSD pe deasupra. Anghel Stanciu pe numele său. Cînd să înceapă "Revelionul iPhone", pe la ora 23:00, au apărut şi sceptico-documentaţii de 30 şi 42 de ani, după cum cu timiditate se declarau. Cu toţii pasionaţi de tehnică, foşti căpşunari (de aceea aveau şi bani!, au spus ei) studenţi la Agronomie, oameni ai muncii din breasla retailului (cu lucrul la altă marfă, evident!), amatori de senzaţii tari, gură-cască, cîrcotaşi.


TELEFONUL ŞI SENATORUL. Circa 50 de oameni au aşteptat "de cu seară" sosirea "moaştelor" "sfîntului", dar deosebit de utilului iPhone, după cum l-a ridicat (pe drept) în slăvi şi şeful de ma­gazin, Shop Managerul Radu Mihai Iani. Fix înainte de 00:00, oră la care a începutul anul 1 al iPhone în România, între­gul alai a sosit călare pe doi falnici "armăsari": două superbe Audi. Per­so­najul principal, un tehnician îm­brăcat la patru ace, cu cotiere de funcţionar genial, a coborît din maşină cu diplomatul în care se afla "piesa", originalul. Flancat de două superbe amazoane, o blondă simpatică şi o brunetă cu picioarele pînă la gît. După ce "bijuteria" a văzut lumina bliţurilor şi s-a impregnat pe retina celor care aş­tep­tau, s-a aplaudat sincer, s-au rostit cuvîntări. Apoi, primii şapte amatori de iPhone au primit cîte un număr de intrare, moment în care s-a creat şi un pic de busculadă. Dar cel care păzea ecranul pe care era afişat sfîrşitul epocii pre-iPhone a intervenit la timp şi nu s-a întîmplat nimic. Au intrat primii şapte clienţi în frunte cu… cum spuneam, senatorul Anghel Stanciu.


LA AER.
Înăuntru răcoare, to­tul aranjat la patru ace, cu cîteva ore înainte. Funcţionari amabili prezentau fiecăruia oferta, probau supertelefonul, semnau actele. Curioşii îşi frîngeau degetele în geam, turtindu-şi nasul pe reclamele Orange. Şi tot aşa pînă la ora trei, cînd potenţialii clienţi au obosit şi au amînat pentru a doua zi sosirea la magazin. La trei şi cîteva minute s-au tras oblonele. Dar să "develo­păm" minut cu minut istoria isteriei iPhone la Iaşi.

  • Cristinel C. Popa
×
Subiecte în articol: IT romania iphone orange