TEST HARDWARE > LCD VS CRT
Pretul monitoarelor LCD nu mai este prohibitiv. Intrebarea pe care toti ne-o punem este daca batranele CRT-uri sunt depasite si a sosit momentul sa renuntam la ele
TEST HARDWARE > LCD VS CRT
TEST HARDWARE > LCD VS CRT
Pretul monitoarelor LCD nu mai este prohibitiv. Intrebarea pe care toti ne-o punem este daca batranele CRT-uri sunt depasite si a sosit momentul sa renuntam la ele
Monitoarele vechi, cu tub catodic (CRT), ne insotesc calculatoarele inca de la aparitia acestora. De la micile ecrane verzi si pana la imensele monitoare care ne stau la dispozitie astazi, CRT-urile sunt adevarati monstri, cu dimensiuni de peste 22 inch si greutate de peste 30 de kilograme. Desi au evoluat foarte mult, monitoarele CRT raman in continuare mari, consuma mult si ne afecteaza ochii din cauza emisiei de radiatii electromagnetice de frecventa joasa.
Monitoarele TFT LCD (thin film transistor liquid crystal display) reprezinta urmatorul pas si raspunsul la aceste probleme. Sunt compacte si usoare in comparatie cu monitoarele cu tub catodic, care sunt voluminoase si ocupa foarte mult spatiu. Un monitor cu cristale lichide consuma mai putin de un sfert din energia necesara unui CRT: intre 25 si 40 de wati, fata de 60-150 de wati necesari unui monitor CRT. Dar aspectul cel mai important pentru utilizatori este acela ca, datorita tehnologiei folosite, monitoarele LCD nu emit radiatii electromagnetice si, prin urmare, nu afecteaza ochii.
DIMENSIUNEA este primul criteriu la care ne gandim atunci cand cumparam un monitor. Dimensiunea afisata pentru un monitor LCD reprezinta diagonala suprafetei vizibile, pe cand in cazul monitoarelor CRT avem de-a face cu diagonala monitorului. Astfel, un CRT de 17 inch va avea o suprafata vizibila de maximum 16 inch, in functie de producator. Un monitor LCD de 15 inch are insa o suprafata vizibila aproape la fel de mare ca cea a unui monitor clasic de 17 inch.
In fuga dupa cele mai noi tehnologii, utilizatorii ajung sa cumpere monitoare LCD fara sa se informeze suficient despre diferentele dintre cele doua tehnologii, de multe ori facand o alegere nepotrivita. Desi avem de-a face cu o tehnologie moderna, monitoarele cu cristale lichide au la randul lor diferite probleme si limitari. Exista chiar situatii in care batranele CRT castiga in confruntarea dintre vechi si nou.
Citește pe Antena3.ro