x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Licenţe WiMAX pînă la sfîrşitul anului

Licenţe WiMAX pînă la sfîrşitul anului

03 Sep 2008   •   00:00

ANRCTI va publica, în luna octombrie, caietul de sarcini pentru licitaţia de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor 3,6 GHz şi 3,8 GHz, care permit introducerea la nivel naţional a unor tehnologii precum WiMAX.



ANRCTI va publica, în luna octombrie, caietul de sarcini pentru licitaţia de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor 3,6 GHz şi 3,8 GHz, care permit introducerea la nivel naţional a unor tehnologii precum WiMAX.
"Pînă la finele anului 2008, procesul de acordare a licenţelor va fi încheiat", a declarat ieri preşedintele Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Liviu Nistoran.
Anterior, şi fostul preşedinte al ANRCTI, Dan Georgescu, a estimat că procesul de acordare a licenţelor se va încheia, cel mai tîrziu, în luna ianuarie 2009.
În urma organizării de către ANRCTI a procedurii de selecţie, vor fi acordate două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio, în benzile de frecvenţe 3.600-3.657 MHz, respectiv 3.700-3.757 MHz, în scopul furnizării de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi a introducerii sistemelor BWA (Broadband Wireles Access – acces pe suport radio de bandă largă). Sistemele BWA de tip WiMAX permit furnizarea de servicii de Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de pînă la 65 kilometri, prin tehnologii fără fir (wireless).
O a treia licenţă va fi acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii operator care furnizează servicii de telecomunicaţii sub brandul Radiocom.
Taxa de licenţă a fost stabilită de Executiv la echivalentul în lei a 7,5 milioane de euro. Implementarea sistemelor BWA la nivel naţional va contribui la eliminarea barierelor din calea dezvoltării comunicaţiilor electronice în bandă largă, la asigurarea accesului la internet de bandă largă în regiunile defavorizate, sărace sau izolate, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio pentru servicii de bandă largă.

×
Subiecte în articol: IT