Un nou software poate distinge câinii după lătrat, relatează NewScientist. Programul sugerează şi că anumite lătrături sunt universale şi sunt înţelese de toţi câinii. Csaba Molnár de la Universitatea Eötvös Loránd a înregistrat lătratul a 14 câini în diverse situaţii: când se joacă, în timpul unei lupte, când sunt singuri sau când se apropie de un străin.
Un nou software poate distinge câinii după lătrat, relatează NewScientist. Programul sugerează şi că anumite lătrături sunt universale şi sunt înţelese de toţi câinii. Csaba Molnár de la Universitatea Eötvös Loránd a înregistrat lătratul a 14 câini în diverse situaţii: când se joacă, în timpul unei lupte, când sunt singuri sau când se apropie de un străin. A aplicat apoi sunetele într-o reţea neuronală artificială, dezvoltată de Frédéric Kaplan de la Şcoala Politehnică Federală din Elveţia. Au descoperit astfel că programul identifică particularităţi ale fiecărui lătrat şi recunoaşte situaţiile în care a fost înregistrat. Software-ul variază totuşi în înţelegerea limbajului canin, dar a reuşit să demonstreze că lătratul transmite o mulţime de informaţii. În timpul jocului, a fost recunoscut doar în 6% din cazuri. Această situaţie demonstrează că, atunci când se joacă, “prietenii omului” nu latră la fel, fiecare dezvoltându-şi un stil individual, bazat pe relaţia stabilită cu stăpânul şi felul în care acesta reacţionează la sunetele emise de câine. Brian Hare, de la Universitatea din Durham, consideră că noile studii dezvăluie un model de existenţa căruia nu se ştia, lucru ce demonstrează importanţa cercetărilor în ceea ce priveşte comportamentul câinilor.
Ştiinţă interactivă
NASA plănuieşte să lanseze un joc online, informează BBC. Jocul face parte din platforma educaţională a NASA şi va fi adresat studenţilor, sperând să găsească printre aceştia viitoarea generaţie de oameni de ştiinţă. Agenţia spaţială deţine deja o insulă în celebrul joc Second Life, unde indivizii interesaţi de programele spaţiale se pot întâlni şi conduce experimente. “Privim această insulă ca pe un portal pentru toţi cei ce vor să zboare în misiunile spaţiale”, a declarat Simon Worden, directorul proiectului, la conferinţa Societăţii Spaţiale Naţionale. Alte organizaţii, cum ar fi armata, folosesc deja jocurile online pentru a recruta noi oameni.
Stilou emoţional
Compania de electrocasnice Philips a inventat un stilou ce poate schimba soarta instrumentelor de scris pentru totdeauna, se arată într-un articol al prestigioasei reviste NewScientist. Într-o lume în care computerul acaparează din ce în ce mai mult din viaţa oamenilor, când scrisul electronic este din ce în ce mai folosit, stiloul pierde teren. Noul stilou are implantaţi în toc senzori care înregistrează factorii de natură fiziologică, cum ar fi presiunea sângelui, bătăile inimii, temperatura şi presiunea degetelor pe stilou. Un cip încorporat schimbă culoarea şi grosimea vârfului de scris în funcţie de starea de spirit a utilizatorului.
Automobilul empatic
O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Berlin a descoperit că poate îmbunătăţi timpul de reacţie a şoferilor din trafic prin monitorizarea creierului şi reducerea distragerii acestora în timpul momentelor de stres, scrie New Scientist. Cu ajutorul unui tablou de bord “inteligent”, oamenii de ştiinţă au reuşit să micşoreze timpul de reacţie a creierului şoferilor cu aproximativ 100 de milisecunde, acest timp fiind suficient să reducă distanţa de frânare cu aproape 3 metri la o viteză de 100 de km/h.