x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mai ia OTE bani din Serbia pentru a cumpăra în România?

Mai ia OTE bani din Serbia pentru a cumpăra în România?

02 Mai 2011   •   19:07

Grupul OTE ar putea ceda participaţia de 20% deţinută la Telekom Serbia pentru acţiuni la altă companie de telefonie mobilă, renunţând la planurile de a vinde pachetul de titluri pentru a finanţa preluarea integrală a Romtelecom, potrivit portalului elen Capital.

Telekom Austria, singura companie rămasă în licitaţia pentru achiziţia Telekom Serbia, analizează toate scenariile posibile de preluare. Statul sârb controlează 80% din acţiunile Telekom Serbia, iar OTE restul de 20%.

Potrivit celui mai probabil dar şi mai complicat scenariu, compania austriacă este dispusă să plătească statului sârb 480 de milioane de euro pentru 31% din Telekom Serbia şi să propună OTE acţiuni la furnizorul de telefonie mobilă VIP, de asemenea din Serbia, în schimbul pachetului de 20% din acţiuni, potrivit Capital.

Surse din OTE au declarat că grupul nu a primit încă o astfel de propunere, dar nu o exclude.

Obiectivul OTE era de a obţine bani în schimbul participaţiei la Telekom Serbia, estimată la 155 de milioane de euro, pentru a finanţa o posibilă preluare integrală a Romtelecom. OTE intenţiona să creeze un grup de telecomunicaţii integrat, care să includă diviziile de telefonie fixă şi mobilă. În România, OTE controlează 54% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

O eventuală blocare a privatizării Telekom Serbia ar putea schimba aceste planuri. OTE se aştepta să încaseze destui bani pentru a-şi spori lichiditatea sau pentru a finanţa achiziţia pachetului de 46% din acţiuni pe care statul român intenţionează să-l vândă.

Compania austriacă are ca termen până pe 4 mai, dată la care în Serbia este sărbătoare, pentru a depune o ofertă îmbunătăţită de preluare a operatorului de telefonie sârb. Statul cere minim 1,4 miliarde de euro pentru 51% din companie, după ce Telekom Austria a propus iniţial 950 de milioane de euro, plus investiţii de 450 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani.

OTE a cerut Ministerului Comunicaţiilor, la sfârşitul lui martie, să accepte prelungirea cu aproximativ două luni, până la finele lunii mai, a termenului până la care grupul va prezenta oferta privind preluarea participaţiei statului la Romtelecom, estimată la 1 miliard de euro. În baza contractului de privatizare, OTE trebuia să prezinte până la finele anului trecut o ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.

×