x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Majoritatea copiilor care stau pe net au necunoscuţi în lista de messenger

Majoritatea copiilor care stau pe net au necunoscuţi în lista de messenger

03 Mai 2010   •   00:00
Majoritatea copiilor care stau pe net au necunoscuţi în lista de messenger

Aproape trei sferturi dintre adolescenţi şi jumătate dintre copii utilizează internetul trei ore pe zi, iar unii dintre ei au şi câte 500 de contacte în lista de Messenger, chiar dacă nu cunosc persoanele cu care se împrietenesc în mediul virtual, potrivit unui studiu realizat de "Salvaţi Copiii".

Astfel, 70% dintre adolescenţi şi % dintre copii folosesc zilnic internetul, părinţii având informaţii eronate în legătură cu timpul dedicat de copiii lor jocurilor pe internet şi reţelelor sociale, se arată într-un studiu realizat de organizaţia "Salvaţi Copiii" privind utilizarea internetului în România de către copii şi adulţi, iniţiat în septembrie 2009 şi ale cărui concluzii au fost prezentate, săptămâna trecută, la dezbaterea "Libertate şi responsabilitate pe Internet".

De asemenea, 95% dintre copiii prezenţi la dezbatere au conturi pe reţelele sociale, iar unii dintre ei au chiar şi 500 de contacte în lista de Messenger, informează, luni, "Salvaţi Copiii".

"Mai mult, copiii sunt fascinaţi să adune cât mai multe contacte în lista de Messenger, cu toate că nu ştiu prea multe despre persoanele cu care se împrietenesc în mediul virtual. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt deranjaţi de faptul că prietenii lor le transmit ID-ul de Messenger şi altor persoane, fără a le cere permisiunea", potrivit sursei citate.

Spre deosebire de părinţi şi profesori, care petrec până la trei ore pe zi pe internet, copiii şi adolescenţii ajung să dedice chiar şi o zi întreagă jocurilor pe internet şi reţelelor de socializare.

Totodată, părinţii estimează o frecvenţă a utilizării de către copii mult mai mică decât în realitate - cu 12% în cazul copiilor şi cu aproape 30% în rândul adolescenţilor. O discrepanţă între răspunsurile copiilor şi percepţia părinţilor s-a remarcat şi în ceea ce priveşte durata de utilizare a calculatorului şi internetului de către copii. Jumătate dintre părinţi afirmă că perioada zilnică petrecută de copilul lor în mediul on-line este de maxim o oră, în timp ce copiii declară că durata medie de utilizare a internetului este de trei ore în fiecare zi, potrivit studiului.

O altă concluzie relevantă este aceea că, deşi 67% dintre părinţi afirmă că discută cu cei mici despre experienţele legate de internet, 18% dintre aceştia nu solicită copiilor să îi informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe internet. Chiar dacă gradul de folosire a internetului în rândul adulţilor este unul ridicat (55% dintre ei îl folosesc zilnic), 92% dintre aceştia admit că nu ştiu cui să raporteze un conţinut on-line ilegal sau dăunător copilului.

Psihologii avertizează că este necesară o discuţie între părinţi şi copii privind timpul petrecut în faţa calculatorului, problemele şi situaţiile întâlnite în mediul online, nefiind suficientă protecţia oferită de tehnologie.

×
Subiecte în articol: internet