x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mesaje instant

Mesaje instant

27 Ian 2005   •   00:00

Mesajele instant capata tot mai multi adepti in randul angajatilor. Economisesc timp si bani. Problema este ca unii patroni le interzic, iar altii le permit angajatilor sa le foloseasca dupa bunul plac. Doar 6% dintre companii au hotarat sa organizeze aceasta modalitate de comunicare.


CRISTIAN IONITA

OBICEI. Din ce in ce mai multi angajati comunica prin intermediul butoanelor
Programele cu ajutorul carora poti comunica instantaneu cu clientii, colegii sau prietenii conectati la Internet devin din ce in ce mai populare. Te scutesc de o sumedenie de telefoane si sunt de foarte multe ori mai eficiente decat e-mail-urile. Pot fi descarcate gratuit de la Yahoo, MSN sau AOL.

Anul acesta, mesageria instantanee (MI) va ajunge sa reprezinte 50% din totalul comunicatiilor firma-client, potrivit unui studiu realizat de Gartner. La randul sau, compania americana de securitate informatica Sybari a realizat un studiu despre utilizarea acestui mijloc de comunicare, la care au participat 340 de directori IT. Rezultatele sunt surprinzatoare: desi li se recunoaste importanta, mesajele instant fie sunt interzise, fie sunt lasate in voia sortii.

In 46% dintre cazuri, angajatilor li s-a interzis sa le foloseasca, in 48% dintre cazuri le este permis sa le foloseasca oricum au chef si doar in 6% dintre cazuri utilizarea acestui serviciu este organizata si monitorizata.

77% dintre IT managerii chestionati si-au exprimat ingrijorarea cu privire la existenta unor probleme de securitate legate de comunicarea prin MI. Trei sferturi dintre companiile incluse in studiu considera ca principala problema a acestor programe o reprezinta pericolul virusilor si al viermilor.

RISC. Un alt aspect evidentiat de 68% dintre repondenti il reprezinta riscul furtului sau pierderii informatiilor sensibile pentru companie. In plus, 54% dintre participantii la studiu si-au manifestat ingrijorarea ca hackerii ar putea sa controleze de la distanta calculatoarele angajatilor lor, iar 40% se tem de posibilitatea spionarii discutiilor purtate prin mesageria instantanee.

EDUCATIA
Doar 13% dintre cei intervievati s-au gandit sa ofere angajatilor ghiduri de utilizare a postei electronice si doar 28% au o strategie de mesagerie la nivelul corporatiei. "Mesageria instantanee ofera oportunitati extraordinare pentru imbunatatirea productivitatii si a colaborarii. Cu toate acestea, implementarea lor contravine adesea politicilor de folosire si de control IT ale corporatiilor", a declarat Roger Dean, seful departamentului de proiecte speciale al EEMA, asociatie europeana nonprofit pentru e-business.
SECURITATE
Problemele de securitate a comunicatiilor este cauza care a determinat interzicerea MI in atat de multe companii. "Nu exista nici o indoiala ca mesageria instantanee reprezinta o modalitate de comunicare benefica. Cu toate acestea, securitatea devine o problema din ce in ce mai complicata, din cauza virusilor, viermilor si mesajelor spam. Solutia nu consta in ignorarea mesageriei instantanee, ci in gestionarea ei in interesul companiei", a explicat Sasa Radosevic, Product Manager la Sybari Software.
×
Subiecte în articol: IT