x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ministerul Comunicaţiilor, nemulţumit de controlul efectuat la operatorii de telefonie

Ministerul Comunicaţiilor, nemulţumit de controlul efectuat la operatorii de telefonie

de Alexandru Radescu    |    30 Apr 2009   •   00:00

Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu s-a declarat nemulţumit de conţinutul rapoartelor întocmite către Autoritatea Naţională de Comunicaţii şi STS întrucât acestea nu au oferit date suficiente pentru a evalua capacitatea reţelelor publice de telefonie de a constitui un suport eficient pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

În acest sens, ministrul a solicitat conducerii ANCOM demararea unei acţiuni de control la nivelul furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului pentru a se constata dacă aceştia şi-au respectat obligaţiile stabilite la art. 14, 15,16,17 din O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, respectiv de a asigura, cu prioritate, primirea şi retransmiterea apelului de urgenţă 112, de a asigura primirea şi retransmiterea automată a apelurilor de urgenţă de la toate posturile telefonice instalate în locurile deschise accesului public şi de a asigura cu prioritate legăturile cu centrele şi dispeceratele SNUAU.

De asemnea ministrul Sandu a solicitat aplicarea de sancţiuni în condiţiile în care sunt întrunite condiţiile legale în acest sens.

REACŢIA ANCOM
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, raportul "specifica foarte clar faptul că operatorii de telefonie, în măsura posibilităţilor tehnice, şi-au respectat obligaţia de a finaliza cu prioritate apelurile către 112 ale utilizatorilor proprii".

De asemenea, raportul mai arată că "pentru confirmarea faptului că operatorii au prioritizat apelurile către 112, sunt necesare o serie de teste şi investigaţii suplimentare pe care ANCOM le va derula în perioada următoare".

ANCOM va stabili, în perioada următoare, cum funcţionează exact sistemul de prioritizare implementat de operatori şi va efectua teste de încărcare a reţelei pentru a proba funcţionarea sistemului. La finalul acestor verificări, ANCOM va putea aprecia dacă operatorii şi-au îndeplinit sau nu obligaţiile legale şi dacă, în situaţii reale de dezastru se vor putea realiza comunicaţiile către 112.

×
Subiecte în articol: IT