x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mişcări verzi în IT

Mişcări verzi în IT

de Alexandru Radescu    |    19 Feb 2008   •   00:00
Mişcări verzi în IT
Sursa foto: AFP/

Managerii IT se arată disponibili să cumpere produse mai scumpe, dar eficiente energetic. Totuşi, companiile nu se grăbesc în direcţia eco.

Managerii IT se arată disponibili să cumpere produse mai scumpe, dar eficiente energetic. Totuşi, companiile nu se grăbesc în direcţia eco. 

 

De ceva timp, politicile “verzi” îi bântuie şi pe jucătorii din industria IT. Au început să dezvolte produse cu consum scăzut de energie, să iniţieze campanii de reciclare sau să folosească materiale reciclabile în diverse componente. Iar dacă preţurile noilor produse “mai prietenoase” cu mediul sunt peste media pieţei, avantajele financiare se regăsesc în facturile la curent electric. “Pentru fiecare dolar cheltuit pe hardware de computer, 50 de cenţi vor fi cheltuiţi pe electricitate”, spunea anul trecut la o conferinţă internaţională preşedintele Fujitsu-Siemens, Bernd Bischoff. De curând, Lenovo şi AMD au efectuat un studiu printre mai mulţi manageri IT din diverse ţări europene. 60% dintre subiecţi nu folosesc computere “eficiente energetic”. În Franţa şi Marea Britanie procentul era peste medie, 66%, respectiv 65%. Germania, în schimb, s-a dovedit cea mai eco, fiind sub media sondajului: 50%. Iar alături de aceste rezultate concrete trebuie puse şi frumoasele intenţii ale managerilor: patru din cinci persoane intervievate s-au arătat dispuse să plătească mai mult pentru produse “eficiente energetic”.  Deocamdată, între intenţie şi faptă rămâne un preţ pe care companiile îl au de acoperit. 

 

PRODUSE ŞI UTILIZATORI. De la servere la periferice, companiile producătoare scot pe piaţă produse cu consum scăzut de energie, multe dintre ele ajungând şi în România. Noutăţile din domeniu fac parte din programul “Green Ethernet”, iniţiat de D-link. Practic, este vorba de switch-uri care detectează momentul în care computerul este oprit şi reacţionează prin intrarea în stand-by, economisind astfel până la 44% din energia utilizată de fiecare echipament. Totuşi, ca şi în alte domenii, politica “verde” vizează deopotrivă producători şi consumatori. Stă în puterea noastră să stingem un mo­nitor când plecăm de la birou sau de acasă sau să oprim computerul, chiar dacă asta poate presupune renunţarea la beneficiile P2P.

 

Costuri

Conform unui raport al Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului (EPA), industria de IT a consumat aproximativ 61 miliarde kilowaţi-oră de electricitate în 2006, ceea ce înseamnă 1,5% din electricitatea totală consumată în Statele Unite, în timp ce factura pentru energie este de aproximativ 4,5 miliarde de dolari. Spre comparaţie, producţia de energie electrică a României a fost de aproximativ 62 miliarde kilowaţi-oră în 2006.

Serverele şi centrele de date ale Guvernului Federal al SUA acoperă aproximativ 10% din consumul total. Raportul a estimat că energia consumată de IT s-ar putea dubla până în 2011. Agenţiile guvernamentale din întreaga lume au implementat diverse standarde şi norme, pentru a încuraja computing-ul pe principii ecologice. Energy Star, RoHS, WEEE şi EPEAT sunt doar câteva dintre iniţiative.

În ultimii cinci ani s-a dublat consumul de energie, scumpindu-se de 10 ori de la sfârâitul anilor ’90. 

 

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT