x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Motor de căutare pentru istorici

Motor de căutare pentru istorici

24 Mar 2010   •   00:00

Un nou motor de căutare numit Connected History, care va crea o legătură între baze de date separate, ce pot constitui surse utile pentru istorici, dar şi pentru publicul larg, va fi lansat în Marea Britanie, informează news.bbc.co.uk.

Motorul de căutare va indexa materiale din volume digitalizate, ziare, date genealogice, hărţi şi imagini care datează din perioada anilor 1500 până la 1900.

"Sunt mai multe surse digitale create de universităţi şi de agenţi comerciali. Toate sunt disponibile, dar separat, iar unele cer să te abonezi", a declarat Robert Shoemaker, profesor la Universitatea din Sheffield, unde a fost iniţiat proiectul.

"Ceea ce încercăm noi să facem este să unim aceste surse şi să creăm un spaţiu coerent unde se pot căuta informaţii, pentru a nu fi obligaţi să facem mai multe cercetări decât este nevoie. Vrem să realizăm un fel de Google sofisticat pentru un segment specific de informaţii despre care ştim că sunt de calitate", a mai spus el.

Până în prezent, 12 insituţii s-au angajat să contribuie cu materialele din portofoliul lor la acest proiect şi se aşteaptă ca în viitor numărul de colaboratori să crească. Printre partenerii proiectului se numără deja Universitatea din Sheffield, Institutul de Cercetare Istorică, Universitatea din Hertfordshire şi King's College din Londra

Prima etapă a proiectului va fi finalizată în martie 2011.

"Speranţa noastră este să devenim o sursă importantă atunci când oamenii vor să afle ceva despre istoria Marii Britanii", a mai spus Shoemaker.

×
Subiecte în articol: redactie