Cu siguranta cei de la Nokia nu s-au gandit sa dea lovitura de gratie pe piata, odata lansat modelul 500. Dar s-au gandit la buzunarele noastre din ce in ce mai goale, asa ca au creat un model care sa ofere mai tot ce-i trebuie utilizatorului, la un pret acceptabil. Pentru ca au folosit plastic si nu si-au batut capul prea tare pentru a veni cu un design iesit din comun, au reusit sa obtina un pret mai bun, pe care l-au facut si mai atractiv, pentru o anumita categorie de cumparatori, adaugand in pachet... inca doua capace, gratuit. Si uite asa au adus un pic de culoare in viata utilizatorului doritor sa-si asorteze telefonul la numai-el-stie-ce.
Culorile variaza de la pachet la pachet, telefonul primit de mine in teste avand la dispozitie trei capace: negru, rosu-corai si albastru deschis. Variantele de culoare existente sunt: negru, albastru deschis, corai, portocaliu, mov si kaki. Mai eleganti, cei de la Nokia spun ca ideea nu face altceva decat sa-l ajute pe cumparator sa-si exprime cu usurinta stilul. Finisajul este mat, eliminand astfel disconfortul creat de amprentele digitale care troneaza de obicei pe suprafetele lucioase ale telefoanelor de ultima generatie. Un neajuns am remarcat insa la capitolul luminozitate a ecranului: performante medii atat in interior, cat si in exterior.
Cert e un lucru: cei care vor Net si jocuri sunt satisfacuti, pentru ca procesorul din dotarea lui Nokia 500 este unul puternic, de 1GHz, asigurand o utilizare eficienta si fara probleme, atat prin conexiunea Wi-Fi, cat si prin 3,5G si la rularea aplicatiilor.
Cu cele trei ecrane principale personalizabile, utilizatorul isi poate aduce toate lucrurile importante la-ndemana, prin comenzile rapide pentru stiri, aplicatii si multe altele, beneficiind si de multitasking.
Nokia 500 beneficiaza de sistemul de operare Symbian Anna, o versiune imbunatatita a lui Symbian^3, care aduce tastatura QWERTY virtuala in modul portret al ecranului, split-screen pentru vizualizarea directorului de mesaje, harti mai dezvoltate, browser mai rapid si o securitate sporita. Modelul Nokia 500 este doar una dintre promisiunile pe care si le-au onorat cei de la Nokia, care, o data cu anuntarea lui Symbian Anna, spuneau ca noul sistem 'reprezinta o imbunatatire semnificativa a experientei utilizatorilor de telefoane Nokia si certifica angajamentul companiei in privinta sistemului Symbian, ce va fi prezent pe inca 10 noi modele de terminale in urmatoarele 12 luni si va continua sa primeasca actualizari si suport pentru software cel putin pana in 2016'. Sa speram ca se vor tine de cuvant in privinta actualizarilor si a suportului pentru soft.
Ecranul lui Nokia 500 este unul de 3,2 inch, cu 16 milioane de culori, rezolutie de 360x640 de pixeli, accelerometru pentru rotirea ecranului si senzor de proximitate, este de tip TFT, capacitiv. Memoria interna a lui Nokia 500 este de 2GB, telefonul avand in dotare un slot pentru card microSD de pana la 32 GB. Exista o camera foto de 5MP, cu focalizare Full Focus, zoom digital de pana la 4x. Capturile video se pot face in format 640x480 (VGA), 640x352 (nHD) si 176x144 (QCIF), la 15 cadre pe secunda. Atentie, nu exista blit! Nokia 500 are radio FM stereo cu RDS, receiver GPS incorporat, iar utilizatorul beneficiaza de functii gratuite de navigatie pedestra si auto cu indicatii vocale de deplasare, prin Ovi Maps.
Caracteristici
Dimensiuni: 111,3x53,8x14 mm
Greutate (cu acumulator): 93 de grame
Acumulator: Li-Ion de 1110 mAh Nokia BL-4U
Conectivitate: Bluetooth 2.1, USB 2.0 cu conector microUSB, mufa jack de 3,5 mm
Camera foto/video: 5MP, full focus, zoom digital 4x
Procesor: ARM 11, 1GHz
Memorie: 2GB interna, 256 MB RAM, 512 MB ROM