O echipa de cercetatori olandezi a realizat o fotografie panoramica a orasului Delft, a carei rezolutie atinge 2,5 miliarde pixeli. Pentru a realiza o asemenea imagine, 5 computere au "combinat" 600 de fotografii ale respectivei localitati.
ALEXANDRU RADESCU
Totul a inceput in timpul unui pranz, ca un pariu, a declarat pentru BBC inginerul Jurgen den Hartog, de la laboratoarele de cercetare TNO. De fapt, pregatirile au inceput in
cursul verii, in incercarea de a se realiza primele imagini cu rezolutii de gigapixeli. Cercetatorii olandezi aveau de depasit realizarea unui fotograf american, care in noiembrie 2003 a conceput manual prima fotografie de asemenea marime. Era vorba de Max Lyons, care a realizat o imagine a Canyon National Park din Utah, cu ajutorul a 196 de fotografii separate.
Cele 600 de parti componente ale intregii panorame din orasul olandez Delft au fost realizate in iulie, cu ajutorul unei camere foto cu obiectiv 400 mm, totul controlat de un computer. Procesul de "lipire" a imaginilor a durat trei zile si a fost nevoie de cinci calculatoare. Dupa cum au declarat cercetatorii olandezi reporterilor britanici, site-ul TNO este luat cu asalt zilnic de zeci de mii de vizitatori dornici sa vada imaginea cu cea mai mare rezolutie. Adresa la care o gasiti este www.tno.nl/gigapix.
Avand in vedere succesul pe care l-a inregistrat cu acest proiect, echipa de la TNO si-a propus sa realizeze o panorama cu vedere la 360 de grade, dar intr-un alt oras olandez, fotografia trebuind sa aiba o rezolutie si mai mare.
CARTEA RECORDURILOR. Daca privesti "caseta tehnica", detaliile in cifre par seci. In realitate, lucrurile stau altfel. In prezent, o camera foto digitala care sa faca poze la o rezolutie de 5 megapixeli nu mai pare ceva extraordinar. In cazul de fata, avem de-a face cu 2,5 miliarde de pixeli, cam de 500 de ori mai mult. Daca ar fi printata (la 300 dpi), ar masura 6,67 /2,67 metri, spun calculele olandezilor (www.tno.nl/en/ press_room). Pentru a face pozele, inginerii s-au urcat pe acoperisul Facultatii de Inginerie din Delft, la o inaltime de aproximativ 100 de metri.
Citește pe Antena3.ro
PARIU
"Nu am vrut sa ne intrecem cu nimeni, totul a inceput sub forma unui pariu, in timp ce ne aflam la masa de pranz" - Ing. Jurgen den Hartog institutul TNO
DETALII
|
Toate cele 600 de fotografii au avut timpi de expunere lungi, in jur de o ora si 20 de minute. Datorita acestui lucru, au aparut cateva "ciudatenii" in ansamblul imaginii, vizibile la marginile unor "parti componente". Astfel, se poate vedea o masina parcata, care pare intrata intr-un autobuz sau un bust care "merge" pe strada. Dimensiunile finale arata 78,797 x 31,565 pixeli, iar marimea "fisierului" atinge 7,5 GB, datele provenind din "masuratorile" facute de catre echipa de la TNO.
|