x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatori: 500 de milioane euro ne costă diminuarea tarifelor de interconectare. Ministrul Nica vrea un compromis cu ANCOM

Operatori: 500 de milioane euro ne costă diminuarea tarifelor de interconectare. Ministrul Nica vrea un compromis cu ANCOM

de Alexandru Radescu    |    03 Oct 2013   •   17:39
 Operatori: 500 de milioane euro ne costă diminuarea tarifelor de interconectare. Ministrul Nica vrea un compromis cu ANCOM

Războiul operatori mobili-ANCOM, pe tema diminuării accelerate a tarifelor de interconectare, a trecut de la faza scurtelor declaraţii la prezentări detaliate, pe costuri şi impact asupra business-ului telecom pe piaţa din România.

O conferinţă desfăşurată azi, sub umbrela Asociaţiei Operatorilor Mobili din România, a adus la aceeaşi masă pe şefii Cosmote, Orange şi Vodafone, pe ministrul Comunicaţiilor Dan Nica şi pe vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Valentin Mircea. A lipsit tocmai preşedintele arbitrului telecom, Cătălin Marinescu. Cum ministrul Nica susţine cererile operatorilor iar decizia ANCOM este încă în dezbatere publică, poate fi înţeles motivul pentru care Marinescu a preferat să nu fie prezent la discuţiile în care “raportul de forţe” era evident în defavoarea sa.

Calculele operatorilor

"Impactul propunerii ANCOM l-am estimat la circa 200 milioane de euro ca venituri nerealizate de toţi operatorii locali, fapt care va reduce semnificativ veniturile totale ale acestora. Măsura va ieftini şi apelurile din afară spre România. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare să fie o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare", a afirmat directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta.

La suma total estimată de 500 de milioane de euro se ajunge luând în calcul şi investiţiile operatorilor în 4G în următorii ani, preconizate la 300 milioane de euro.

"Vom avea o lipsă de 500 milioane de euro, o sumă importantă în contextul actual, care trebuie acoperită într-un fel sau altul. Una din opţiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienţii finali, dar piaţa românească nu va accepta o astfel de măsură şi este normal să se întâmple aşa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate şi o infrastructură bună, avem nevoie de investiţii şi, în acest context, trebuie să ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare", a fost de părere Nikolai Beckers, CEO Romtelecom şi Cosmote.

Care e treaba cu “tarifele de interconectare”

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii impune tututor operatorilor o nouă reducere a tarifelor de interconectare, un detaliu cheie în preţul final al apelurilor telecom. Astfel, ANCOM propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor. 

Dacă acestea sunt fundamentele calculelor aplicate de ANCOM, operatorii scot în evidenţă raportul volumului de minute vorbite România-exterior-România, cu un volum mult mai mare de apeluri venite din “afară”.

"Noi, operatorii locali, îi vom subvenţiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci şi pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenţei dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, şi cele practicate în alte state, mai mari. Astfel, operatorii români, care activează pe o piaţă cu tarife de interconectare mai mici, îi vor subvenţiona pe cei din Germania, unde tariful de interconectare este mai mare", a explicat directorul general al Orange România, Jean-Francois Fallacher.

KPMG a calculat pentru operatori

Detalii în cifre ale operatorilor au fost susţinute şi de un studiu comandat KPMG, din care a reieşit faptul că veniturile nerealizate au fost estimate la 206,1 milioane de euro, adică 7,8% din valoarea industriei telecom, care se ridică la 2,7 miliarde de euro.

De asemenea, în ceea ce priveşte impactul asupra profitului operaţional, calculele aplicate de KPMG arată o diminuare de aproximativ 60 milioane euro, respectiv 17% din potenţialele investiţii ale operatorilor în dezvoltarea reţelelor.

Ministrul vrea un compromis, Concurenţa “urechează”

Spre surprinderea unora poate, ministrul Nica a susţinut cauza operatorilor, cerând “înţelepciune” din partea ANCOM.

"Nu poti să reduci tarifele de interconetare sub cele practicate de alte state pentru că diminuezi capacitatea de investiţii a operatorilor locali. Vrem să dezvoltăm 4G, care înseamnă montarea unui număr mare de echipamente în toată ţara, care nu are o suprafaţă mică. Dacă ai un tarif de interconectare scăzut, atunci nici operatorii nu mai au posibilitatea să investească decât în Bucuresti, iar in afara Capitalei le vor stopa, aşa cum s-a întâmplat în alte state", a spus Nica.

Cu o eleganţă care asorta discursul la ţinută, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Valentin Mircea, a atras atenţia operatorilor că deciziile via Bruxelles erau cunoscute de patru ani de zile. Ce-i drept, noul val al diminuărilor de tarife de interconectare poate părea “uşor excesiv”, dar în fond se aplică norme europene. Apoi, de ce ne mai mirăm: Uniunea Europeană este o federaţie de State şi e normal să se aplice un singur tarif pentru un anume serviciu, în interiorul spaţiului comunitar!

Până una-alta, pe 30 octombrie este aşteptat la Bucureşti vice-preşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisar european pentru Agenda Digitală. Nu ştim încă dacă se va organiza o conferinţă de presă care să aducă la aceeaşi masă toate părţile implicate în această dispută extrem de importantă pentru piaţa locală, atât la nivelul business-ului operatorilor, dar şi pentru banii pe care îi scot din buzunar utilizatorii finali. 

×