x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pentru un IT verde

Pentru un IT verde

de Alexandru Radescu    |    10 Noi 2007   •   00:00
Pentru un IT verde

Mari producători de echipamente IT se străduiesc să vină pe piaţă cu căt mai multe produse cu componente reciclabile in mare parte şi cu un consum redus de energie.

Mari producători de echipamente IT se străduiesc să vină pe piaţă cu căt mai multe produse cu componente reciclabile in mare parte şi cu un consum redus de energie.

Problemele de mediu, precum şi crizele energetice, i-au adunat la mese comune şi pe reprezentanţii industriei IT. In ultimii cinci ani, s-a dublat consumul de energie, scumpindu-se de 10 ori de la sfărşitul anilor ’90. Iar statisticile arată că pănă in 2011 se va dubla din nou consumul de energie. Se consideră că echipamentele IT sunt responsabile pentru 2% din emisiile de CO2, ceea ce corespunde emisiilor de CO2 din transportul aerian, a arătat preşedintele Fujitsu Siemens, Bernd Bischoff, prezent la evenimentul "VISIT 2007" (Augsburg), neuitănd să menţioneze importanţa lui Al Gore la conştientizarea problemelor de ecologie (şi) in lumea IT. De fapt, pentru fiecare dolar cheltuit pe hardware de computer, 50 de cenţi vor fi cheltuiţi pe electricitate.

In funcţie de partenerii de business, marile companii incearcă să dezvolte soluţii energetice. Costurile nu sunt mici, avănd in vedere atăt investiţiile in cercetare, căt şi comercializarea noilor produse, in mod inevitabil mai scumpe decăt produsele disponibile deja pe piaţă. Spre exemplu, un tower server FS Primergy TX 120 consumă cu 40% mai puţină energie decăt un model convenţional, iar economia anuală de energie ajunge la 150 euro. De altfel, in centrul de reciclare al companiei, 98% din toate materialele pot fi refolosite sau reciclate.

LG şi Lenovo au pe piaţă produse care au fost concepute pentru a respecta noile standarde in materie de eficienţă energetică şi reciclabilitate a componentelor, Dell anunţănd un parteneriat in acelaşi scop.

Eficientizare energetică

LG a lansat sistemul hibrid de aer condiţionat, Cogen, care foloseşte cu 32% mai puţină energie, reducănd in acelaşi timp emisia factorilor de poluare a mediului. Şi Lenovo a lansat un monitor care utilizează in proporţie de peste 25% materiale reciclate in componentele sale de plastic, modelul ThinkVision L193p. De asemenea, Dell a anunţat debutul parteneriatului cu Emerson Network Power, creat in vederea reducerii semnificative a cerinţelor energetice şi de răcire ale centrelor de date.Sistemul de răcire Liebert High reduce cu pănă la 42%consumul de energie.

×
Subiecte în articol: IT energie