x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pentru un trai mai simplu in Second Life

Pentru un trai mai simplu in Second Life

de Mihai Manole    |    24 Noi 2007   •   00:00
Pentru un trai mai simplu in Second Life

Japonezii inventează tot felul de tehnologii care fac din Second Life un mediu accesibil pentru orice incepător, oricăt de nepriceput ar fi. Astfel, mişcarea in lumea virtuală devine o replică a celei din realitate.Â


Japonezii inventează tot felul de tehnologii care fac din Second Life un mediu accesibil pentru orice incepător, oricăt de nepriceput ar fi. Astfel, mişcarea in lumea virtuală devine o replică a celei din realitate. Â

După ce şi-au "construit" o replică a capitalei lor in cea mai populară lume virtuală, Second Life, cu o investiţie de 870.000 de dolari, japonezii au inventat o tehnologie care să facă din navigarea in spaţiul Second Life o sarcină uşoară pentru orice incepător. Asta pentru că nu mai e nevoie de o bună manipulare a tastaturii, avatarurile putănd fi coordonate cu mişcările propriului corp al utilizatorului. Universitatea din Tokyo a dezvoltat un sistem de determinare a poziţiei utilizatorului şi transformare a ei intr-una similară in lumea virtuală. Sistemul foloseşte o traversă specială pe care sunt imprimate un cifru, o serie de puncte fixe de referinţă, care ajută la determinarea poziţiei utilizatorului, şi o cameră web care calculează poziţia acestuia in spaţiul tridimensional. Sistemul poate detecta mişcările in 3D pentru că, pe măsură ce utilizatorul se mişcă, configuraţia de pe traversă se schimbă in funcţie de perspectiva camerei web şi din procesarea imaginilor pot fi calculate distanţa pe verticală şi gradul de inclinare al corpului jucătorului. Tot japonezii sunt cei care au pus la punct şi o tehnologie care permitea manevrarea avatarului prin intermediul găndurilor utilizatorului. Expresia virtuală a capitalei japoneze din Second Life reprezintă o investiţie a uneia dintre cele mai puternice agenţii de publicitate din Japonia, Dentsu, care speră să işi recupereze investiţia prin participarea companiilor in lumea virtuală.

POPULARITATE. Second Life are peste 11 milioane de rezidenţi virtuali peste tot in lume. In fiecare zi se tranzacţionează mai mult de 1 milion de dolari americani, convertiţi din moneda oficială a Second Life, dolarul Linden.


Doar cu puterea minţii

O altă echipă japoneză de cercetare a conceput o tehnologie care se foloseşte de găndurile utilizatorului pentru a-i oferi acestuia o experienţă virtuală căt mai apropiată de realitate. Această tehnologie monitorizează activitatea cerebrală a jucătorului, care işi poate astfel mişca avatarul in Second Life numai găndind direcţia in care vrea să il indrume.
Interfaţa foloseşte electrozi ataşaţi de capul utilizatorului, semnalele preluate de aceştia fiind prelucrate de un software şi transformate in semnale prin care este controlat avatarul. In funcţie de gestul pe care un om şi-l imaginează sunt utilizate diferite părţi ale creierului, de exemplu mişcarea braţului stăng generează activitate in emisfera dreaptă. Acestea şi premisele pe care se bazează funcţionarea tehnologiei japonezilor. Există deja planuri de folosire a acestor tehnologii de controlare a avatarurilor in domeniul consolelor.

×
Subiecte în articol: IT life second second life