Peste 60% dintre companiile româneşti din orice domeniu apelează la servicii şi consultanţă IT în condiţii extreme, precum pierderea în totalitate a datelor, oprirea activităţii sau virusarea întregii reţele, investiţiile în sistemele de securitate IT fiind de până la 5% din bugetul de întreţinere, se arată într-un raport al companiei Computer Troubleshooters, care furnizează servicii şi consultanţă în domeniul IT.
Pierderea în totalitate a datelor sau virusarea computerelor este unul din motivele cele mai grave pentru care firmele apelează la servicii specializate IT, alături de defectarea sau funcţionarea proastă a programelor, şi reprezintă 10% din motivarea deciziei semnării unui contract.
"Cea mai gravă problemă întalnită este cea a recuperării datelor. Sunt situaţii în care o companie îşi poate pierde datele contabile pe ultimii trei ani sau întreaga activitate poate fi oprită din cauza faptului că nu există mentenanţă pentru computere", a afirmat directorul general al companiei, Marius Stanca.
Întreruperea totală a activităţii reprezintă 40% din cazurile în care firmele apelează la o companie de service IT.
Totodată, 60% dintre problemele cu care se confruntă companiile pe partea de service IT sunt cauzate de navigarea pe internet şi de lipsa de protecţie, potrivit datelor Computer Troubleshooters.
"Dacă acest utilizator navighează în zone mai puţin periculoase, riscurile presupun doar proasta funcţionare a anumitor programe. Dacă acelaşi utilizator intră pe site-uri cu risc mare, el poate cauza probleme întregii reţele a companiei", a spus Stanca.
Utilizarea mini-stick-urilor USB, preţul mic şi gradul ridicat de disponibilitate a acestora pe piaţă reprezintă un nou risc de infectare, care a determinat creşterea cu 30% a problemelor IT care apar în companii.
Citește pe Antena3.ro