x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa globală de PC-uri în scădere cu peste 8%

Piaţa globală de PC-uri în scădere cu peste 8%

de Alexandru Radescu    |    11 Oct 2012   •   19:48
Piaţa globală de PC-uri în scădere cu peste 8%
Chinezii de la Lenovo revendică, în premieră, prima poziţia în clasament, dar HP încă are "susţinerea” unor studii de piaţă
Piaţa globală de computere personale a avut un trimestru trei nefast: livrările au scăzut cu peste 8%, statistică raportată de marile firme de analiză IDC şi Gartner. Diferenţa între cele două rapoarte este destul de mică: un minus de 8,6% la IDC, comparativ cu un 8,3% la Gartner. În perioada iulie-septembrie 2012 s-au livrat la nivel mondial peste 87 de milioane de PC-uri, dar statistica nu include zona de tablete.

IDC zice că HP rămane lider, la foarte mică distanţă în fata companiei chineze (care a cumparat divizia de computere personale de la IBM). Gartner însă indica 15,7% pentru Lenovo si 15,5% pentru HP, o premieră în industria IT. Fireste, gigantul american a respins categoric acest raport, precizând într-un comunicat de presă că analiştii de la Gartner nu au inclus în calculele lor toate staţiile de lucru livrate. În orice caz, din cele două rapoarte de piaţă reiese agresivitatea (specifică) de preţuri a companiei chineze (în special pe pietele emergente), dar şI impactul succesului înregistrat de tablet PC-uri, cu locomotiva Apple/iPad. Pe de altă parte, revin în discuţie problemele diviziei de computere personale de la HP, la un moment dat scoasă la vânzare, idee abandonată ulterior de directorul general Meg Whitman.

În ceea ce priveste top 5, singurii mari producători de PC-uri care au reuşit să crească în timestrul al treilea sunt Lenovo (9,8%) şi compania taiwaneză Asus (11,8%). În rest, HP a afişat un declin de 16,4%, Dell (SUA) a scăzut cu 13,7%, iar Acer cu 10,2%, prin prisma volumul de vânzări, conform statisticilor Gartner.

Industria computerele personale (desktop şI laptop) şi-a pus speranţele în lansarea sistemului de operare Windows 8 dezvoltat de Microsoft, programată pentru sfârşitul lunii octombrie (26). Încă de la marele târg de electronice şI produse IT de la Berlin (IFA, 30 august-5 septembrie), toţi marii producători de computere (cu excepţia Apple, fireşte) şI-au prezentat oferta bazată pe W8, aşteptând doar lansarea oficială din partea Microsoft. Numai că gigantul din Redmond a dezvoltat în premieră o versiune pentru tablete şi promovează agresiv şI Windows Phone 8 (pentru smartphone), politică neprimită tocmai amical din partea partenerilor tradiţionali din zona PC.

Şi încă un amănunt. Momentul W8, gândit în corelaţie cu perioada de boom al shopping-ului de sfârşit de an, poate primi o lovitură dură şi de la Apple. Dacă pe 17 octombrie, adică săptămâna viitoare se prezintă oficial iPad Mini, tableta cu ecran de 7.85 inci, dar numai Wi-Fi. Ceea ce nu-i aşa, pentru pieţele cu greutate în topurile mondiale, ar putea fi gadget-ul perfect pentru perioada cu sau fără sfinte sărbători de sfârşit de an...

×
Subiecte în articol: PC