x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piraterie de 114 milioane $

Piraterie de 114 milioane $

de Alexandru Radescu    |    17 Mai 2007   •   00:00
Rata pirateriei software a scăzut anul trecut cu 3 procente şi a provocat prierderi de peste 110 milioane de dolari industriei de profil.


După lupte seculare cu utilizatorul fraudulos de software din Romănia, rata pirateriei in domeniu a scăzut pentru prima dată sub 70%. Analizănd evoluţia pieţei de soft, IDC-ul a ajuns la concluzia că in 2006 pirateria s-a redus cu 3 procente, ajungănd la 69%. In acelaşi timp insă, pierderile provocate au urcat la 114 milioane de dolari, avănd in vedere creşterea pieţei de software, a arătat ieri reprezentantul Business Software Alliance in Romănia, avocatul Magda Popescu. Comparativ cu 2005, pierderile cauzate de pirateria software s-au majorat cu 3 milioane de dolari.

"Creşterea cererii de computere necesită o scădere mai rapidă a ratei pirateriei, pentru a fi reflectată intr-o scădere a pierderilor economice in cifre absolute", a declarat Popescu.

Conform studiilor IDC, piaţa calculatoarelor personale a crescut cu 5% in 2006, iar vănzările de software cu 12%.

In 2006, in Romănia au avut loc peste 600 de controale, in cazuri de utilizare şi distribuire neautorizată de software, faţă de aproximativ 350 de controale in 2005.

"In mai 2006, o instanţă din Romănia a pronunţat o sentinţă de condamnare la inchisoare efectivă impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. In total, BSA a primit comunicări de condamnări in 20 de cazuri in 2006", a mai spus Popescu.


SITUAŢIA GLOBALĂ. La nivel mondial, rata pirateriei a staţionat anul trecut la circa 35%, iar valoarea estimată a pierderilor este de aproximativ 40 de miliarde de dolari. In Europa Centrală şi de Est, rata pirateriei este in scădere, iar pierderile depăşesc 4,1 miliarde de dolari.


In Armenia se inregistrează cea mai ridicată rată a pirateriei (95%), fiind urmată de Republica Moldova (94%), insemnănd pierderi ipotetice de 56 de milioane de dolari. Şi in Bulgaria s-a inregistrat o scădere a pirateriei de 2 procente, in ultimul an, pierderile fiind estimate la 50 milioane de dolari, in timp ce in Ungaria la o rată de 42% sunt pierderi de 111 milioane de dolari. Cea mai scăzută rată a pirateriei este in continuare in SUA (21%), dar tot acolo ar fi şi cele mai insemnate pierderi - 7,23 miliarde de dolari.


Considerănd creşterea actuală a pieţei şi nivelul pirateriei software, IDC prognozează pierderi de 180 miliarde de dolari din cauza piratării in următorii patru ani.


×
Subiecte în articol: IT milioane dolari pirateriei software