x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget PlayStation Vita – consola în era tactilă

PlayStation Vita – consola în era tactilă

de Alexandru Radescu    |    03 Aug 2012   •   21:00
PlayStation Vita – consola în era tactilă

Cu modelele de smartphone posesoare de ecran tactil cu diagonala de peste 4 inci, platforma Tegra 3 (Nvidia) si cu acces la jocurile video din magazine virtuale de la Apple, Google etc., consolele portabile nu mai au o viata usoara pe piata. Dupa despartirea de Ericsson, Sony a reorganizat divizia Mobile Communications. Totusi, nu a neglijat zona de entertainment mobil si a lansat PlayStation Vita. Noua versiune de consola portabila se vinde de ceva vreme si in Romania (pret de 1.000 lei) si a trecut si prin laboratorul nostru de teste.

Inevitabil, am comparat-o cu versiuni anterioare de PSP. Din start se remarca rezolutie si luminozitate imbunatatite: ecran OLED 960x544 (format 16:9), diagonala de 5 inci/12,7cm. PS Vita are doua joystick-uri, ceea ce reprezinta un plus la anumite jocuri. Totusi, nu se remarca imbunatatiri majore la nivel de ergonomie.

Mai departe, constatam o conectivitate wi-fi mult mai buna. La PSP am avut deseori probleme cu conectarea in wlan. Touch-ul screen-ul este un avantaj pentru navigare/meniuri, la care se adauga accelerometru si giroscop, insa jocurile optimizate pentru suprafata tactila sunt putine. Modelul vine si cu camera foto, un plus pentru copiii care nu au telefon mobil.

Din punct de vedere hardware, PS Vita are un procesor ARM – A9 core (4 nuclee), memorie RAM 512MB, slot de card PlayStation, card SIM, card de memorie. Renuntarea la UMD-uri (discurile "antice") si trecerea la card-uri de memorie este un avantaj (capacitate, viteza de citire, consum de energie). Din pacate insa, observam niste capace "ieftine" pentru spatiile dedicate cardurilor, ceea ce este dezamagitor pentru atentia la detalii cu care ne-a obisnuit Sony.

Alaturi de suport pentru aplicatiile social-network Facebook, Twitter sau Skype, consola Vita este echipata si cu noile aplicatii Near si Party. "Near" este o aplicatie de socializare de tip "location-based", care iti permite sa fii la curent cu activitatile zilnice ale prietenilor in timp ce "Play" permite comunicarea prin mesaje sau voice chat (min 2, max 8). Intre jocurile disponibile: Uncharted – Golden Abyss, Wipeout 2048, Little Deviants, Modnation Racers – Roadtrip, Everybody’s Golf, Reality Fighters si Unit 13. Preturile insa destul de mari pentru jocuri: intre 170-240 lei.

×